

ЕНЕРДЖИ РЕВЮ
l
брой 4/2015
33
топлоенергетика
загряване на вода за почистване на оборудване и други
технологични нужди обикновено са подходящи повече от
един вид термопомпи. Ето защо крайният избор на си-
стема трябва да се сведе до икономическите показа-
тели.
Индустриални приложения на
термопомпените агрегати
Изсушаване.В промишлените сушилни инсталации (за
дървообработвателната, строителната, текстилната,
хранително-вкусовата индустрия, машиностроенето и
др.) се прилагат различни технологии при различни тем-
ператури на сушене. Сред най-широко използваните
типове индустриални сушилни са инсталациите, при
които се нагрява въздух посредством пара, газ или го-
реща вода, който впоследствие се насочва към камера-
та с влажния материал, където циркулира и изпарява
влагата до дадена степен. С интегрирането на термо-
помпа в инсталацията отработената топлина от влаж-
ния въздух може да бъде извлечена и рециркулирана
обратно в системата или използвана за други техноло-
гични нужди.
Измиване. Индустриалните системи за почистване
и дезинфекция на оборудване обикновено използват го-
реща вода със или без добавен почистващ препарат/
дезинфектант. Инсталациите типично са оборудвани с
вентилатор и изходен отвор за извеждане на парата от
системата. Така се поддържа ниско налягане в инста-
лацията, а парата се изхвърля в околната среда. Горе-
щият влажен въздух е носител на голямо количество
топлинна енергия, която може да бъде ефективно реку-
перирана посредством термопомпа и повторно използ-
вана за загряване на водата.
Загряване на вода с отпадна топлина
от хладилна система
В хранително-вкусовата промишленост типично се
произвеждат продукти, които е необходимо да бъдат
охладени или замразени преди транспортиране. От друга
страна в тази индустрия са нужни големи количества
гореща вода за измиване на съоръженията и за други
технологични нужди. Отпадната топлина от хладилни-
те инсталации обикновено е с температура около 25-
30 °C. С внедряването на термопомпен агрегат в про-
цесния цикъл отработената топлина от кондензатори-
те може да бъде използвана за загряване на вода до около
80 °C. Термопомпата може допълнително да повиши
налягането на охладителния агент и да бъдат постиг-
нати по-високи температури на кондензация.
Пастьоризация
При пастьоризиране (например в млекопреработката)
продуктите се загряват до над 70 °C, а впоследствие
се охлаждат. Типично се използва инсталация за
впръскване на водна пара с висока температура за
нагряване и поток студена вода за охлаждане. В много
процеси изходният продукт (с ниска температура) се
използва в технологичния цикъл за охлаждане на вече
пастьоризирания продукт. Така част от топлината се
предава на студения флуид и улеснява последващото му
загряване. Тази технология може да бъде значително
оптимизирана чрез използване на термопомпа за реку-
перация на отпадната топлина и рециклирането й в
системата.
Статията е изготвена със съдействието на
инж. Кръстин Йорданов, Технически университет-Варна
Фиг. 1. Принципна схема на абсорбционна термопомпа.