Интервю Йоана Кехлибарова, управител на Hill & Smith Limited

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 5, 2011

Качеството на материалите при изработването на носещата конструкция е решаващо за издръжливостта й

Йоана Кехлибарова, управител на Hill & Smith Limited, пред сп. Енерджи ревю

Г-жо Кехлибарова, какви носещи конструкции предлага компанията ви като решения за фотоволтаични паркове? Какви са техните основни предимства?

Hill & Smith проектира, произвежда и доставя носещи конструкции за фотоволтаични панели, които са изцяло съобразени с изискванията и параметрите на всеки индивидуален проект. Hill & Smith конструкциите се монтират лесно и бързо, и са приложими към различни терени. Всички конструкции на Hill & Smith се предлагат с 25 години ликвидна гаранция, което има за цел да предостави на клиента сигурност и надеждност. Всички тези качества са ключови за ефективното изпълнение на соларните проекти.

Как се променя ефективността на съоръженията в зависимост от използвания материал при изработката на носещи конструкции?

Качеството на използваните материали при изработването на носещите конструкции е изключително важно и решаващо за издръжливостта й, а оттам и за ефективността на соларните паркове. Разбира се, не само видът и качеството на материала оказват влияние. Също така, голямо значение при проектирането на системата има и съобразяването й с всички параметри на конкретния проект, а именно климатични и почвени условия, географско разположение, вид на избраните фотоволтаични панели и т. н.

Как преодолявате проблемите, свързани с киселинността на почвата и корозията на фундиращите елементи?

Hill & Smith e международен лидер с дългогодишен опит в производството на инфраструктурни продукти и доказан експерт в поцинковането. Всички компоненти на носещите конструкции, които предлагаме, се произвеждат от качествени материали. Едно от основните предимства на нашите системи е използването на специално покритие MagiZinc® - това е материал, който съдържа цинк, алуминий и магнезий и осигурява по-добра и дълготрайна защита.

По какъв начин е подсигурена устойчивостта на фундамента при омекване на почвата?

Проучванията на климатичните и почвените условия са ключови за вземане на техническо решение при подсигуряване на системата.

Нашите конструкции могат да бъдат монтирани на различни терени чрез набиване, а също така разполагаме и с решения, базирани на ивичови фундаменти и бетонни шапки. Тук отново трябва да спомена, че всеки проект се разглежда индивидуално и системите, които се прилагат се подлагат на щателно проучване и обсъждане с клиента.

От каква поддръжка се нуждаят този тип носещи конструкции и през какъв интервал от време трябва да се осъществява?

Практически, през гаранционния период от 25 години на конструкциите, поддръжката е сведена до минимум. Необходимо е да се извършва рутинна инспекция от наш представител или одобрен от нас контрагент веднъж годишно.

Поддръжката на конструкциите се състои в почистване на дренажните дупки от насъбрана кал, пясък, листа или поникнали растения, за да може водата да изтича свободно. Това обикновено се извършва от фирмата, поддържаща соларния парк максимум на всеки 6 месеца или по-често, в зависимост от количеството валежи в района.

Hill & Smith е отскоро на българския пазар. Успяхте ли да реализирате фотоволтаичен проект с ваши конструкции и къде?

Hill & Smith успя да вземе 11% от пазарния дял през 2011 г. в рамките на по-малко от 6 месеца активно присъствие на пазара у нас. Компанията има реализирани проекти не само на територията на България, но и в други страни от Европа. Към момента работим активно по редица проекти в Алжир, САЩ и Южна Америка. Интересът към системите на Hill & Smith нараства и това е много положителен знак за нас, че инвеститори и EPC контрактори се стремят да работят с производители, които им помагат да изградят проектите си ефективно и ефикасно.

The quality of materials used for the building of support structures is critical for their durability and sustainability, says for ENERGY REVIEW Magazine Yoana Kehlibarova, CEO of Hill & Smith Limited

- Hill & Smith designs, manufactures and delivers support structures for photovoltaic panels.

- The survey of climate and soil conditions plays a key role in the technical decision making process for system security.

- Our company managed to acquire 11% of the market share during this year in less than 6 months of active presence at the local market.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top