Интервю с Иван Златанов, продуктов мениджър Индустриални профили в ETEM

ИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 1, 2011

С наши профили в България са изградени фотоволтаични централи с обща мощност над 15 MW

Иван Златанов, продуктов мениджър

Индустриални профили в ETEM,

пред сп. Енерджи ревю

Г-н Златанов, представете на читателите на сп. Енерджи ревю накратко дейността и продуктите на ETEM и по-специално алуминиевите профили с приложение във фотоволтаичните конструкции. Кои са най-актуалните сред тях?

ETEM е основана през 1971 г. и е част от най-големия металопреработващ холдинг на Балканите - VIOHALCO. Дейността на компанията е съсредоточена в проектиране и производство на индустриални и архитектурни алуминиеви профили. В това число на профили, намиращи приложение във фотоволтаичната индустрия, като профили за рамки на фотоволтаични панели и за изграждане на конструкции за монтаж на панелите.

Производството на ETEM в България е концентрирано в компанията Стилмет. Тя стартира дейността си в началото на 1999 г. с два екструдера среден клас с годишен капацитет 10 000 т. В момента компанията разполага с три модерни преси за екструзия с годишен капацитет над 25 000 т, като последната иновация бе направена в началото на тази година с инсталирането на нова линия от най-висок клас. Продукцията ни е сертифицирана по ISO 9001-2000 и отговаря на всички световни и европейски норми за качество, включително и СЕ маркировка Conformite Europeene, т. е. "Европейско съответствие". За да предостави най- доброто обслужване на своите клиенти, Стилмет предлага и допълнителна обработка на профили, включваща огъване на профили пробиване на отвори, фрезоване и рязане под ъгъл.

Успоредно с бързите темпове на развитие на възобновяемите енергийни източници, ние разработихме редица профили, намиращи приложение в тази насока. До момента с профили, проектирани и произведени от нас са изградени фотоволтаични централи с обща мощност над 50 MW, като за България тя е над 15 MW. Основната ни цел в тази насока е да се намери оптимален вариант, съобразен с критериите здравина, тегло, лесен и сигурен монтаж.

Какви са основните преимущества на предлаганите от вас конструкции?

Основните предимства на алуминиевите конструкции са разнообразни. Сред тях е ниското тегло, което от своя страна улеснява монтажа на конструкцията. Друго преимущество е високата корозионна устойчивост, както и избягването на директен контакт на алуминиевата рамка на панела със стомана, при което се поражда електрогалванична корозия. Не на последно място е възможността за лесна механична обработка на отделните компоненти.

Какви възможности за проектиране на профили за соларни конструкции предлагате на своите клиенти?

На този въпрос ще отговоря съвсем кратко. Използването на алуминиеви профили в индустрията нараства в световен мащаб. Откриват се нови и неизползвани области на приложение. Като конструкционен материал алуминиевите екструдирани профили освобождават въображението на проектанта и разширяват границите на възможното. С висококвалифициран инженерен екип от проектанти и конструктори, ние сме готови да се сблъскаме с всяко предизвикателство.

С какви критерии се съобразявате при изготвянето на индивидуални решения за тях?

Критериите, влияещи върху изготвяне на индивидуално решение, са редица, но ключови са съответните снегови и ветрови натоварвания за района, в който ще се изгражда фотоволтаичната централа. Мисля, че по този начин ще се постигне пълна оптимизация на крайния продукт. И все пак, в основата на всичко стои комуникацията с клиента и подкрепата на неговите идеи.

Какъв е капацитетът на производството на алуминиеви профили и каква е дистрибуционната политика на компанията?

С пускането в експлоатация на новата линия за екструзия се разшири и гамата на предлаганите продукти като сложност, геометрия и сплави. Според мен, такава инвестиция по време на криза утвърждава водещата ни роля като производител на алуминиеви профили на българския и международен пазар. В търговско отношение ние разполагаме с най-развитата складова мрежа в бранша - 15 дистрибуционни центрове в страната. С цел по-добра информираност на клиента относно статуса на поръчките, ние предлагаме услугата on-line проверка в сайта на компанията или чрез мобилен телефон с WAP в реално време, 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Информацията е абсолютно точна и се обновява автоматично на всеки 60 минути.
ЕКСКЛУЗИВНО

Top