Интервю с Михаел Фойтсбергер, директор отдел Соларна електроника в Steca Elektronik

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

Всяка сграда трябва да произвежда енергията, която консумира

Интервю с Михаел Фойтсбергер, директор отдел Соларна електроника в Steca Elektronik

ПОДОБНИ СТАТИИ

Михаел Фойтсбергер, директор отдел Соларна електроника в Steca Elektronik, пред сп. Енерджи ревю

Г-н Фойтсбергер, преди всичко, представете себе си и дейността на компанията на българския пазар на читателите на сп. Енерджи ревю.

Името ми е Михаел Фойтсбергер и съм ръководител на отдел Соларна електроника в Steca Elektronik, Германия. Нашата компания разполага с представителство в България от 2006 година, което е съсредоточено основно в производството, но виждаме и голям потенциал в българския соларен пазар. Наскоро представителството ни откри свой търговски отдел, за да доставя нужните продукти в областта на соларния пазар. Така, на практика, работим съвместно - германските инженерингови специалисти и българските нашите партньори.

Кои, според вас, са продуктите, най-подходящи за българския соларен пазар?

Произвеждаме соларно-термични системи, автономни фотоволтаични системи, мрежови фотоволтаични системи. Реализирахме сериозен брой автономни системи, тъй като за тях има добър пазар. Всъщност за производството на енергия по-интересни са мрежовите фотоволтаични системи. Разполагаме с продуктова гама, започваща от малки системи за частни домове и малки фамилни къщи до системи, използвани за големи соларни паркове, както и такива за покриви на индустриални сгради. Мисля, че за момента това са най-интересните продукти с оглед на развитието на българския пазар.

Мислите ли, че продуктите за изграждане на по-значими соларни инсталации са по-интригуващи за потребителите от тези за изграждането на локални системи?

За момента, определено да. Надявам се, че и пазарът за домашните соларни системи ще се увеличи. Смятам, че децентрализираното производство на енергия от различни групи е целта, която трябва да следваме. За момента пазарът е приоритетно ориентиран към инвестициите в мрежови инсталации.

С какви доводи бихте убедили хората да използват соларни инсталации в домовете си?

Соларната енергия е много чиста и поради това не вреди на околната среда. Много е тъжно, когато видиш повсеместното замърсяване, нещо, което на практика вследствие от функционирането на фотоволтаичните инсталации не може да се случи. Без значение дали се отнася да децентрализирана система върху покриви на къщи или за голям соларен парк, соларните системи са най-безопасният начин за производство на енергия. Това, по мое мнение, е и първата стъпка в посока опазване на околната среда - да произвеждаш собственото си електричество на покрива. Произвеждането на енергията, която изразходваш през годината, е един чудесен начин да се намали потреблението на въглища, петрол и други горива.

Как изглеждат в процентно отношение пазарните дялове на вашите продукти, спрямо реализацията им в различните соларни инсталации?

Най-често участваме в изграждането на големи покривни инсталации върху ферми и индустриални покриви, но домашните системи са също пазар, който е в процес на развитие за нас.

Най общо, процентите са следните: 50% за инсталации на индустриални покриви, 35% на фамилни къщи и 15% за фотоволтаични паркове.

Как виждате развитието на соларната индустрия и вашето място на този пазар?

Най-новото в нашата продуктова гама е малкият инвертор за инсталации с мощност 3 и 3.6 kW. Насочен е към пазара за домашни инсталации и разполага с най-високата ефективност на пазара. Това е така, тъй като ние следваме идеята, че всяка сграда трябва да произвежда на покрива си енергията, която консумира.

Смятам, че този сегмент има много голям потенциал за развитие в посока изграждането на инсталации в частни домове, не само в Германия, но и в Италия, България, Франция и Великобритания.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top