Интервю с Михаил Костадинов, управител на фирма Филтър

ЕлектроенергетикаИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

В момента на територията на България работят 16 двигателя, производство на GE Jenbacher

Михаил Костадинов, управител на фирма Филтър, пред сп. Енерджи ревю

Уважаеми г-н Костадинов, какъв е основният предмет на дейност на фирма Филтър?

Името на фирмата Филтър е може би объркващо за много от нашите клиенти. В действителност ние предлагаме високоефективни и надеждни решения за производство на електроенергия, топлоенергия и производство на студ. Решенията са приложими както в енергийния блок на индустриалните предприятия, така и в обществено значими енергийни проекти.

От края на миналата година сте оторизиран дилър и сервизен партньор на GE Energy Jenbacher. Коя част от продуктовата гама на компанията предлагате?

Да, в действителност от септември 2010 г. сме официално оторизиран дистрибутор, агент и сервизен партньор на GE Energy в областта на газовите двигатели и технологиите, свързани с тях за територията на Република България. Ние предлагаме цялата гама от продукти на GE Jenbacher, Австрия. Филтър България е отговорна за продажбите и пуска в експлоатация на когенерационни инсталации на база газовите двигатели, като същевременно отговаря за гаранционната и извънгаранционна поддръжка на съществуващите машини на територията на страната и нови такива.

Имате ли вече успешни внедрявания на GE Energy оборудване у нас?

Да, към момента имаме проекти в различни фази на развитие. Първият проект, стартиран само три месеца след подписването на договора, чието изграждане ще започне в най-скоро време, е когенерационна инсталация в едно от топлофикационните дружества.

Кои са най-новите когенерационни технологии в момента? Предлагат ли се на нашия пазар?

Технологията на работа на газовите двигатели, производство на GE Jenbacher, е бих казал най-съвременната и енергоефективна на пазара. Същевременно, фирмата продължава да инвестира в качествено нови продукти и продукти, обогатяващи продуктовата гама. В края на 2010 г. беше анонсиран стартът на новия газов двигател с 10 MW електрическа мощност и близо 90% общ КПД.

Като новина за нашите клиенти, бих искал да съобщя за сливането на две значими фирми в този сегмент. От началото на т. г. към структурите на GE Energy се присъедини и фирма Dresser, в чиято структура е включен и производителят на газови двигатели Waukesha. Тази стратегическа стъпка ще позволи обогатяване и допълване на продуктовата гама и по-голяма гъвкавост при проектирането на нови инсталации за комбинирано производство на топлина и електричество.

Какви ще бъдат приоритетите в дейността ви до края на годината?

Нашият основен приоритет е клиентът. Към момента, на територията на Република България работят 16 двигателя, производство на GE Jenbacher. Наша е отговорността тези двигатели да бъдат обслужвани и сервизирани възможно най-качествено и професионално. За целта инвестираме в изграждането на професионален и компетентен сервиз. Като начало сме създали малък екип в София, където вече разполагаме с обучени сервизни инженери, а като втора стъпка се предвижда изграждането на сервизен център в Североизточна България, където има концентрация на работещи двигатели. Така на първи етап подсигуряваме нуждите от сервиз на териториален принцип. Това ще доведе до съкращаване на сроковете за реакция и до намаляване на разходите, а оттам и до по-атрактивни цени за професионален сервиз за клиентите.

Разбира се, продажбите и изграждането на нови проекти е не по-малко важно за нас. Но с една основна разлика, а именно - да предлагаме на клиентите значително по-качествени и коректни технически решения за когенерационни централи.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top