“Мега поточна” батерия предлага нови възможности за възобновяемата енергия

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 1, 2014

Учени от Харвардския университет са разработили несъдържаща метал поточна батерия, която разчита на електрохимия от естествен произход. Изобретението има потенциал фундаментално да промени начина, по който енергията се съхранява в мрежата, превръщайки възобновяемите източници във все по-рентабилно и надеждно решение. Батерията е плод на иновативна технология, която използва естествени въглерод-базирани молекули за складирането на електричество. Органичните молекули, наречени хинони, съхраняват енергия в растителните и животинските организми в природата.

По принцип поточните батерии функционират на базата на външен резервоар с химическа течност, в който се съхранява енергията, а капацитетът им се определя от размера на резервоара. Този дизайн позволява да се складира много повече енергия с много по-малки разходи в сравнение с традиционните батерии. Съществуващите поточни решения обаче все още залагат на сравнително скъпи или трудни за поддръжка химикали.

“Мега” батерията, разработена в Харвард, е базирана на значително по-евтина технология от системите за съхранение на енергия с метален електролит (например ванадий) или катализатор от благороден метал. Тя осигурява същите резултати, както и редица предимства. Хиноните са в изобилие в суровия петрол, както и в зелените растения, и са водоразтворими, което ги предпазва от запалване.

Изобретението прави възможно изграждането на промишлени системи за съхранение на енергията от вятърни или слънчеви ферми, комерсиални сторидж системи, комбинирани със соларните масиви на поривите на търговските и обществени сгради, както и домашни инсталации, покриващи голяма част от енергийните нужди на домакинствата.

След повече от 100 цикъла на заряд и разряд органичната батерия все още не дава признаци за деградация, но промишлените приложения изискват хиляди цикли, обясняват учените. Предстои по-нататъшно тестване и оптимизиране на новата технология, за да стане възможно нейното комерсиализиране.

Базираната в Кънектикът компания Sustainable Innovations, която е сътрудник по проекта, планира да започне внедряването на демонстрационни версии на поточната батерия с промишлен мащаб. Портативни системи от същия тип, свързани със соларни инсталации на покрива, скоро могат да предложат ефективно решение за зоните без достъп до електроразпределителна мрежа. Статистиките сочат, че в такива зони живее една пета от населението на планетата.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top