Нова технология за интелигентно съхранение на енергия

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2013

Проучване на британската ютилити компания SSE и ирландската Glen Dimplex Group установи, че преминаването към т. нар. квантови интелигентни електрически топлинни системи за съхранение може да повиши ефективността до 20% и да играе ключова роля в прехода на Европа към по-умна и нисковъглеродна енергийна система. Докладът разглежда потенциалното въздействие на новата технология за интелигентно съхранение на енергия чрез конвертиране на излишната електроенергия в топлина (Smart electric thermal storage - SETS) в ЕС и заключава, че тя предлага ценово предимство и комфорт, като в същото време добавя и гъвкавост на мрежата и възможности за съхранение.

“По отношение на интерактивността системите ще бъдат в състояние да общуват с всички интелигентни технологии за измерване, след като те станат достъпни. Търсенето в интелигентна мрежа е ключовият фокус при дистанционното и динамичното включване и изключване, за да се усвои енергията при определени изисквания и ограничения на мрежата”, обяснява Шон О’Дрискол, главен изпълнителен директор на Glen Dimplex.

Системите могат да осигурят еквивалента от допълнителни 54 GW гъвкав капацитет за съхранение в цяла Европа от 2050 г. Това позволява съхранението на електроенергия от ВЕИ, която впоследствие може да се използва за отопление и топла вода в домакинствата. “Но ако наистина сме сериозни в плановете до 2050 г., ще има нужда от гъвкава интелигентна инфраструктура, която да работи”, допълва Филип Лоу, генерален директор на дирекция Енергия в Европейската комисия.

Той потвърди, че трябва да се оценят допълнително нормативните изисквания и въпросите за дизайна на пазарите на дребно и тези за съхранение, за да се даде възможност на потребителите да се възползват от възможностите за съхранение и да се избегне ситуация, в която мрежата да поема цялата тежест на допълнителните капацитети. Това е също една от препоръките, представени в доклад за децентрализирано съхранение на EURELECTRIC, публикуван миналата година. Той показва как интелигентни и малки системи за съхранение могат да подкрепят активното управление на мрежата, откривайки пътя за ефективен и гъвкав подход за справяне с предизвикателствата на разпределителната мрежа.
ЕКСКЛУЗИВНО


Top