Предстои традиционната международна конференция на Булатом

Ядрена енергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 2, 2012

От 30 май до 1 юни т. г. във Ваканционен клуб Ривиера, Варна ще се проведе 11-ото издание на традиционната международна ядрена конференция „Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност”. Събитието се организира от Български Атомен Форум под патронажа на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР).

„В първия ден се предвижда провеждането на кръгла маса, в която ще вземат участие представители на дипломатическия корпус в Република България, които ще представят енергийните политики и ядрени планове на техните страни”, коментират организаторите.

Принцип на работа на конференцията

По вече установен ред, по време на сутрешната (пленарна) сесия от работата на конференцията през първия ден, ще бъдат изслушани поздравленията на официалните гости, както и едни от най-интересните технически доклади. По време на следобедната сесия на първия ден, както и през втория и третия ден от работата на конференцията, ще се работи по секции в съответствие с програмата.

Работата на секциите ще се осъществи на принципа на "кръглата маса". По всяка от обявените в работната програма секции ще има предварително избран основен докладчик и един или повече поддокладчици.

Темите, посочени към момента са, както следва:

- секция 1: Перспективи в развитието на ядрените технологии и изграждане на нови ядрени мощности;

- секция 2: Експлоатация и модернизация на ядрени съоръжения;

- секция 3: Технологии и практики при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения. Преработка и съхранение на РАО и ОЯГ.

Очаква се и провеждането на кръгла маса на тема Анализ на риска и развиване на защитни механизми за критична инфраструктура вследствие на сблъсък със самолет, базирана на спечелен европейски проект от организаторите.

Десетото юбилейно издание на мероприятието

В рамките на 10-ото юбилейно издание на конференцията през 2011 г. акцент в обсъжданията беше поставен върху изграждането на ядрени мощности - строителството на АЕЦ Белене и 7-и и 8-и блок на АЕЦ Козлодуй, както и 10-годишния план за развитие на електроенергийната система на България. Проведена бе дискусия за възможните подходи за финансиране на ядрени проекти. Сред темите на форума бяха също така технологиите и практиките при извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и на първите четири блока в АЕЦ Козлодуй.

Паралелно с това бяха обсъдени въпросите, свързани с темата за аварията в японската АЕЦ Фукушима 1 и последвалите я събития, както и провелата се дискусия за бъдещето на ядрената енергетика и предстоящите стрес тестове на атомните централи в Европейския съюз.

Участие в международния ядрен форум взеха извънредните и пълномощни посланици на Франция, Русия, Япония, Република Корея, Полша и Унгария. На събитието пристъстваха още Петър Кънев, съветник на президента на Република България Георги Първанов, депутатът от Европейския парламент Владимир Уручев, зам. генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Александър Бичко, председателят на АЯР Сергей Цочев, както и представители на водещи български и чуждестранни енергийни компании.

Тази година организаторите ще дадат възможност за широка дискусия в контекста на решенията от последните месеци, касаещи спирането на проекта АЕЦ Белене и решението на Министерски съвет за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ Козлодуй.


Top