Проведе се ежегодният форум и изложба за енергийна ефективност, възобновяема енергия и управление на отпадъци

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 2, 2012

Организираният от Виа Експо форум и изложба за Югоизточна Европа се проведе от 28 до 30 март т. г. в Интер Експо Център, София. Събитието събра представители на бизнеса, институциите и научните институти, които представиха най-новите зелени технологии и ноу-хау. По време на официалното откриване зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов подчерта, че България ще акцентира върху балансираното стимулиране на навлизането на ВЕИ като фактор за сигурност и диверсификация на енергийните доставки.

“552 специалисти взеха активно участие в конгреса за EE & ВЕИ и конференцията за управление на отпадъците”, информират организаторите. “Дискутираха се теми като финансиране на проекти, енергийна ефективност, ресурси от биомаса и биоенергия, енергия от отпадъци, управление на отпадъци и рециклиране”, допълват те.

Нови акценти бяха семинарът „Aмериканският опит в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност”, организиран от Търговска служба към посолството на САЩ и Американска търговска камара в България, Кръглата маса с представители на общините и Информационният ден по проекта Install+RES на програма „Интелигентна енергия за Европа, обучителни курсове за инсталатори на маломощни системи от ВЕИ върху сгради. Община Добрич беше отличена с приза “Българска екообщина” в категория “Енергийна ефективност”.

“Соларните системи бяха с най-силно присъствие сред изложбените експонати”, разказват от Виа Експо. “Електрически скутери, автомобили и макет на соларен самолет предизвикаха голям интерес от страна на посетителите. Балканското бюро за подпомагане на средното съсловие представи единствената на Балканите соларна мобилна лаборатория.”

От Виа Експо отчитат ръст от 20% в броя на изложителите и допълват, че и тази година е имало австрийски и американски павилиони, а за първи път е организирано и групово участие от Италия и Словения.

Диана Лесичка от Елпром Трафо определя участието на фирмата като изключително ползотворно. “Не само имахме възможността да почерпим повече информация в тази област, но и за да си направим една реална оценка на нуждата от продуктите, които предлагаме.” “Доволни сме от нашето представяне и постигнахме поставените цели”, сподели г-н Булионис, търговски директор на ЕТЕМ България.

От Виа Експо споделят, че компанията Global Wind Power вече е потвърдила участието си и в следващото издание на изявата, което ще се проведе от 29 до 31 май 2013 г.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top