13 кандидати заявиха интерес за участие в проекта АЕЦ Белене

НакраткоСп. Енерджи ревю - брой 5, 2019 • 11.09.2019

13 кандидати заявиха интерес за участие в проекта АЕЦ Белене

13 кандидати са заявили интерес към проекта АЕЦ Белене, оповестиха от Министерството на енергетиката. Общо 7 компании са подали документи като стратегически инвеститори. Заявления за миноритарно участие в бъдещата централа също са налице. Отсега има заинтересовани към изкупуването на електроенергия.

7-те компании стратегически инвеститори са: руската държавна корпорация Росатом чрез компанията Атоменергопром, Китайската национална ядрена корпорация, Корейската хидро-атомна корпорация, регистрирана в Германия компания Бектрон-Лиаз-Техническо инженерство, консорциуми “АЕЦ Белене” и “Атомна електроцентрала Белене 2019”, регистрирана в България компания “ИПК и УП”.

Френската компания Фраматом е декларирала интерес за участие при структурирането на финансирането на проекта за осигуряване на системите за безопасност, в т.ч. електрически, системи за оборудване и контрол и др. Американската Дженерал Електрик заявява участие при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и др. Определеният индикативен срок за избор на стратегически инвеститори за реализация на проекта АЕЦ Белене е една година.


Top