70% от отоплението във варненски квартал може да се осигури от слънчева енергия

Сп. Енерджи ревю - брой 4, 2017 • 13.07.2017 •

Данните от проучване, реализирано от Института за нулевоенергийни сгради (ИНЕС) в сътрудничество с чуждестранни експерти, показват, че 70% от отоплението и подгряването на битова гореща вода във варненския квартал “Кайсиева градина” може да се покрие от слънчева енергия чрез прилагането на технологията на слънчевите топлофикации.

В проучването на ИНЕС са обхванати 69 жилищни блока от квартала, в който няма изградена централизирана топлофикационна мрежа, и основен източник на топлинна енергия в момента са електрически печки и климатици. За да се постигне максимален ефект от приложението на слънчевите топлофикации в квартала, жилищните сгради следва да са санирани. Според експертите периодът на възвръщаемост на инвестицията за подобна система е около 10 години, а поддръжката й е лесна и евтина.

Резултатите от проучването показват, че добивът на топлинна енергия ще достигне 38 квтч/кв.м./г за покривни термални слънчеви колектори и около 22 квтч/кв.м./г за вертикални колектори. Топлинната енергия може да се съхранява сезонно чрез топлинни буфери, вградени в земята в междублоковите пространства. В момента Веолия Енерджи Варна проучва възможността за реализация на подобно топлофикационно решение в морската столица, съобщиха от компанията.

Top