АББ България финализира първи етап от подстанция Хелиос

Сп. Енерджи ревю - брой 3, 2011 • 11.07.2011 •

На 27 юни т. г. фирма АББ България финализира първи етап от новата 110/20 kV подстанция Хелиос, чийто собственик е Националната Електрическа Компания (НЕК). Съоръжението бе открито с церемония в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, заедно с представители на НЕК, АББ България и други гости. „Предавателната подстанция, разположена в югоизточната част на страната, ще покрие растящата нужда от електричество в курортната част на Слънчев бряг, като в същото време ще подобри натоварването на електроенергийния поток в преносната мрежа в областта”, коментират от АББ България. Основният изпълнител на проекта е АББ България, а подизпълнители са ЕлКонтрол, ЕлТест и други компании.
,,Концепцията, използвана за новата 110/20 kV подстанция Хелиос демонстрира още веднъж компетентността на АББ България при намирането на подходящи решения, водещи до спестяване на енергия и защитаване на околната среда”, заяви Питър Симон, изпълнителен директор на ABB в Румъния, България и Република Молдова.
Подстанцията ще бъде свързана с три o/h 110 kV линии; два силови трансформатора, всеки от които с мощност 110/20 kV 40/50 MVA. 110 kV КРУ е базирано на компактните модули на ABB ComPass. „Специална особеност на този първи етап на проекта е фактът, че подстанцията беше реализирана само за два месеца. Тази изключително бърза доставка стана възможна, благодарение на използваното от АББ България компактно решение, базирано на модулите ComPass”, допълват от компанията.

Top