АBB направи първа копка на новия си завод в България

ЕлектроенергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 6, 2012

Инвестицията е на стойност 23 млн. долара

На 6 декември 2012 г. в присъствието на президента на Р България Росен Плевнелиев, се състоя официална церемония, на която бе направена първа копка на новия завод на ABB в гр. Раковски. На събитието присъстваха още Н. Пр. Регина Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария, Н. Пр. Матиас Хьопфнер, посланик на Германия, Иван Тотев, кмет на Пловдив, Иван Антонов, кмет на Раковски, официални гости и партньори на компанията.

“ABB ще инвестира близо 23 млн. долара в изграждането на втори завод в България с цел да поддържа силния растеж на компанията в производството на оборудване за енергетиката и автоматизацията и да посреща бъдещото търсене на тези продукти в Европа”, заявиха от компанията.

“Радваме се, че продължаваме развитието на ABB в страната и внасяме международен опит и нови работни места в региона”, заяви по време на церемонията Питър Симон, мениджър на ABB за България. „Обръщайки се назад във времето, мога да споделя, че България не беше сред основните локации за развитие на бизнеса на ABB, благодарение обаче на успешната ни работа тук, успяхме да се наложим. Продължаваме с разширяването на дейността си, защото сме уверени, че в този завод можем да постигнем това, което очаква групата от нас, благодарение на добре организираната бизнес среда. Чувстваме се добре дошли тук в България и знак за това е фактът, че днес сред нас е президентът на България г-н Росен Плевнелиев”, допълни той.

В своето обръщение към присъстващите, президентът Плевнелиев заяви: „Изключително съм горд, че мога да присъствам на това важно събитие за мен, за България и за целия регион. Едно е да имаш визия, но съвсем друго е да постигаш високи резултати. Когато обаче се постигат резултати на световно ниво, няма как да не съм щастлив. ABB има безукорна репутация по целия свят на компания, която поддържа най-високи стандарти по отношение на качество и производство. Тя е ценена и у нас не само заради изключителната си политика, но и заради проявената почтеност в много социални проекти. Затова и съм горд, че производител от такъв ранг инвестира в България и работи за перспективата на страната.”

Той коментира още, че фабриката би изглеждала по същия начин в Швейцария или Германия и че производството в нея ще бъде на същото, а дори и на по-високо ниво. Президентът благодари специално на участниците в проекта, както и на местната власт, които по негови думи с действията си са мотивирали световен производител като ABB да позиционира производството си именно тук.

„Днешният ден е важен както за България, така и за Швейцария”, зяви г-жа Регина Ешер, посланик на Конфедерация Швейцария. Тя определи случващото се като основа за създаването на съвременни технологии за едно модерно общество, в което водещи са иновациите и енергийната ефективност.

Немският посланик Матиас Хьопфнер пък подчерта важността на инвестицията за утвърждаването на позициите на България като страна-член на ЕС. „Доволен съм, че една световна компания се развива толкова добре тук, защото именно такива инвестиции са необходими за страната, както и за хората в нея, тъй като ще ги мотивира да останат в България”, заяви той.

Кметовете на Пловдив и Раковски коментираха значението на новия завод за региона и неговата разпознаваемост сред останалите компании в световен мащаб.

Заводът в Раковски ще се използва като вътрешен доставчик на ABB на продукти с ниско и средно напрежение. Очаква се в него да работят около 600 души.

Производствената база на ABB ще бъде построена върху обща площ от около 15 хил. кв. м и по план трябва да бъде пусната в действие до края на 2013 г. Това е втората мащабна инвестиция на ABB в района на гр. Пловдив. Първият завод бе построен през 2009 г. и понастоящем осигурява работа на над 700 души.
Top