АББ откри втория си завод в индустриална зона Раковски

ЕлектроенергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 3, 2014

На 18 юни т.г. АББ официално откри новата си производствена база в град Раковски. Модерното съоръжение се простира на площ от около 15 000 кв. м и ще произвежда продукти ниско и средно напрежение.

Предстои заводът да бъде цялостно оборудван и да заработи с пълен капацитет в рамките на следващите две години. Освен като производствено съоръжение, новият обект ще функционира като складова база и обучителен център за клиенти.

Специален гост на официалната церемония по откриването бе президентът на страната Росен Плевнелиев, който изрази радостта си от факта, че глобални компании като АББ инвестират в България и осигуряват голяма част от брутния вътрешен продукт на страната.

В поздравителното си слово кметът на община Раковски Иван Антонов подчерта, че АББ има огромен принос за превръщането на индустриалната зона на града в една от най-успешните в страната. Той определи компанията, която в рамките само на 5 години изгради и пусна в експлоатация два високотехнологични завода в Раковски, като един от най-големите и важни инвеститори и работодатели в района.

"Новата производствена база има огромно значение за растежа на бизнеса ни в България и ще даде сериозен принос за поръчките и приходите на компанията в бъдеще. Когато заработи на пълен капацитет, в завода ще работят около 600 служители. Имаме чудесни впечатления от работата си с местни доставчици на материали и ще работим с тях колкото е възможно по-активно", коментира специално за сп. Енерджи ревю Екехард Нойрайтер, регионален мениджър на АББ в България.

В новото съоръжение ще бъдат преместени част от производствените мощности на компанията от Швеция, Франция, Германия и Чехия, обясниха от фирмата. Основна цел на АББ е да събере голяма част от различните си производствени дейности "под един покрив".

Бизнес средата у нас, ниският финансов риск в условията на валутен борд и квалифицираните кадри са сред водещите фактори зад решението на АББ активно да разширява бизнеса си в страната, уточни Нойрайтер.

Новият завод на компанията в Раковски е част от инвестиция на стойност 23 млн. щатски долара, предназначена за разширяване на производствения капацитет с цел обслужване на нарастващото търсене в Европа и Азия.

Това е втората инвестиция на зелено на компанията в района на Пловдив. АББ фокусира производствени мощности в индустриалната зона поради стратегическата й локация в близост до летище Пловдив и магистрала Тракия, обясниха от ръководството.

Първата фабрика на АББ за продукти ниско напрежение край Пловдив бе открита през 2009 г. и днес в нея работят над 1000 души. Компанията разполага с още няколко високотехнологични бази в страната: в Петрич - за производство на продукти ниско напрежение, в Севлиево - за производство на продукти високо напрежение и трансформатори, и във Варна - сервизен център за турбокомпресори.

"Понастоящем обновяваме завода в Севлиево. Целим да разширим производството на GIS продукти, както и дейностите за сглобяване на комплектни кондензаторни уредби и разединители за високо напрежение. Уверени сме, че през следващите няколко години ще успеем да постигнем в пъти по-голям обем на поръчките", добави Нойрайтер.

"България играе ролята на важен производствен център за АББ в глобален мащаб. Страната е отлично място за инвестиции и разширяване на бизнеса ни в региона, тъй като е в близост до основните ни пазари", коментира Мортен Виерод, ръководител бизнес направление Продукти за контрол на АББ, който пристигна от централата на компанията в Цюрих за откриването на новата производствена база.

Специално за сп. Енерджи ревю той допълни: "Всички заводи на АББ са на едно и също високо ниво по отношение на стандартите за качество, безопасността на труд и производствените технологии. Стремим се да разширяваме пазарното си присъствие, като разчитаме на силни регионални маркетингови стратегии. Голяма част от усилията ни са насочени към развиващи се пазари като тези в Източна Европа. Новите производствени капацитети в България ще ни помогнат да обслужваме нарастващото търсене на тези пазари".
Top