АЕЦ Козлодуй въведе в експлоатация плазмотрон

Сп. Енерджи ревю - брой 5, 2018 • 13.09.2018 •

АЕЦ Козлодуй въведе в експлоатация ново съоръжение за плазмено изгаряне, съобщиха от Държавно предприятие “Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО).

Съоръжението значително ще намали обема на ниско- и средноактивните радиоактивни отпадъци от блокове 1-4 на АЕЦ Козлодуй, които бяха спрени от експлоатация, и блокове 5 и 6, които са в експлоатация.

Инсталацията има производителност до 250 тона годишно. В състояние на плазма металите се разтопяват и окисляват, а бетонни отпадъци, пясък, неорганични материали, изолации, като минерална каменна вата и азбест, се разтопяват. Течностите и органичните материали се изпаряват, така че крайният продукт е неорганичен.

“Технологията позволява преработване на отпадъците с минимален риск за радиоактивно замърсяване. Тъй като крайната форма на отпадъците не съдържа органични вещества и течности, тя ще отговаря на строгите изисквания за качество и устойчивост при дългосрочно съхранение или погребване.

Също така, исторически радиоактивни отпадъци, кондиционирани в битумна или циментова матрица, могат да бъдат повторно преработвани в съоръжение за плазмено изгаряне, което прави новата технология потенциално широко приложима не само в Козлодуй”, поясняват от ДП РАО.

Top