Български производители на соларно оборудване

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2011

Разрастването на соларния бизнес в световен мащаб води до повишена необходимост от оборудване, което да отговаря на високите изисквания за качество и едновременно с това да предоставя максимална рентабилност. Тенденцията към производство на енергия от ВЕИ и поставените пред европейските страни цели за крайно потребление към 2020 година даде допълнителен тласък на фотоволтаиката като сектор от производството на зелена енергия.

В България, наред с търговските представителства и дистрибуторски канали на световните марки, произвеждащи соларно оборудване, в последните години индустрията може да се похвали със свои представители в областта. Някои от компаниите са дъщерни фирми на чужди компании, открили свое производство тук. В потвърждение на това, през февруари т. г. стана ясно, че японската Toshiba също планира производство за компоненти и асемблиране на инвертори за енергийни системи в България.

Друга част от компаниите са наложени производители на българския пазар, които са добавили соларните технологии към портфолиото си, поради нарастващото търсене. Съществува и трети вид компании – тези, които са създадени и работят само в областта на фотоволтаиката, като освен продукция за местния пазар, предлагат успешно своите изделия в цяла Европа.

Представяме някои от най-интересните български производители на соларно оборудване с различно приложение. Кратките визитки – подредени по азбучен ред, са базирани на информация, подадена от съответната фирма или в някои от случаите се основава на общодостъпни, официално оповестени данни.

БГ Соларни панели

Фирма БГ Соларни панели ООД е основана през май 2008 г. с предмет на дейност – проектиране, разработване и производство на поли- и монокристални фотоволтаични модули. Фабриката се намира в град Русе и заема площ от 5000 м2. Производственият капацитет е 15 MWp. Модулите, които компанията произвежда, са два типа – стъкло/фолио и стъкло/стъкло.

Джи Ел Би България

Фирма Джи Ел Би България ООД е специализирана в производството на фотоволтаичен модул GLB255 с мощност 255 W. Производствената база на компанията се изгражда в с. Каленик, обл. Ловеч, и се очаква началото на серийното производство да е през юни т. г. Линията се планира да бъде с годишен капацитет от 1 МW. Броят на заетите служители и работници ще бъде 16 човека. Продукцията на Джи Ел Би България ООД е ориентирана към националния пазар, а целевата й група са производствени предприятия и търговски вериги, както и индивидуални инвеститори.

ЕТЕМ

ETEM е основана през 1971 г. и е част от най-големия металопреработващ холдинг на Балканите – VIOHALCO. Дейността на компанията е съсредоточена в проектиране и производство на индустриални и архитектурни алуминиеви профили, в това число и на профили, намиращи приложение във фотоволтаичната индустрия, като профили за рамки на фотоволтаични панели и профили за изграждане на конструкции за монтаж на фотоволтаични панели. Производството на ETEM в България е концентрирано в компанията СТИЛМЕТ АД, която стартира производството си в началото на 1999 г. Заводът разполага с нова линия за екструзия от най-висок клас, с която годишният му капацитет надхвърли 20 000 т. В търговско отношение компанията разполага със силно развита складова мрежа и 15 дистрибуционни центрове в страната.

ИДС Солар

ИДС Солар е част от IDS Group, Швейцария. Компанията разполага с дългогодишен опит в областта на развитието и производството на мощни конвертори за вятърни генератори, инвертори за соларни инсталации и друга силова електроника. От 2008 година компанията има собствена производствена мощност в гр. Елин Пелин. За фотоволтаични проекти ИДС Солар предоставя комплексни решения в диапазона 80 – 1000 kW с оптимизирани системни решения за максимална енергийна ефективност. Като част от производството на оборудване за фотоволтаични инсталации, компанията предлага: централни инвертори с мощност от 80 до 500 kW; стрингови кутии (14 и 25 входа) с мониторинг на тока; табла за централизирано управление и комуникация и други.

Интеграл 2005

Производството на фирма Интеграл 2005 ООД е ситуирано в градовете Тервел и Варна. Компанията предлага подвижна стойка за PV панели Astro Track 3K, а производствените мощности са 80 броя на месец – т. е. около 40-50 kW. Заетите в производството на Интеграл 2005 ООД са 10 души. Продукцията на компанията е предназначена изцяло за българския пазар.

Интернешенъл Пауър Съплай (IPS)

Фирма Интернешенъл Пауър Съплай (IPS) е специализирана в проектиране, разработка и производство на високотехнологични модулни захранващи системи: AC-DC захранващи системи, токоизправители, DC-AC инвертори, DC-DC конверторни системи, честотни преобразуватели, UPS системи, климатизирани шкафове за външно приложение. Компанията има над 22 години опит в разработката на високонадеждни токозахранващи системи и решения, които намират приложение в областта на телекомуникациите, отбраната, енергетиката, индустрията и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). IPS е oдобрен и сертифициран доставчик на НАТО, има внедрена система за управление на качеството ISO 9001:2008, както и НАТО стандарт за качество AQAP 2110.

Крейн

КРЕЙН ООД е компания, специализирана в областта на проектирането, производството, доставката, монтажа и поддръжката на моно- и поликристални фотоволтаични панели. Производствената база на компанията се намира в град Пловдив и е разположена на площ от 3000 м2 . Функционирането й стартира от настоящата 2011 г. В нея компанията произвежда монокристални фотоволтаични модули два типа: 36 клетки от 135 - 150 Wp и 60 клетки 225 – 250 Wp. Годишният производствен капацитет е 2 MWp, а продуктите са приложими в различни типове соларни системи – автономни, за мрежово присъединяване и хибридни. Броят на заетите служители и работници в производството е 16. Основните пазари на КРЕЙН ООД са Гърция, Македония, Румъния, Италия – т. е. продукцията на компанията се реализира изцяло чрез експорт. Като основни доставчици на соларни компоненти компанията е избрала производители от страните Австрия, Германия, Италия, Испания, Турция.

МАТ

Основните продукти, произвеждани от фирма МАТ ООД – Разград, са метални конструкции за фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ), аварийни скоби за отстраняване на аварии по водопреносната мрежа, нестандартно метално оборудване за ХВП, както и конструктивни изделия за строителството. В компанията работят висококвалифицирани специалисти и работници, управленски, инженерно-технически и изпълнителски персонал. Производствената база на дружеството е оборудвана с всички необходими машини, съоръжения и инструментална екипировка за постигането на високо качество и дълготрайност на произвежданите изделия.

НЕС – Нови енергийни системи

Фирма НЕС – Нови енергийни системи ООД започва своята дейност през 2002 г. като производител на слънчеви термални изделия. Производството на компанията е в гр. Шумен. Във фотоволтаичния сектор компанията навлиза през 2010 г. Броят на заетите в производството е 20 души. Компанията произвежда монокристални PV модули от 10 до 300 MW, както и поликристални PV модули от 50 до 300 MW. Производственият капацитет на фирма НЕС – Нови енергийни системи ООД е 15 MW годишно. Освен задоволяване на българския пазар, продукцията на компанията се предлага в Италия, Великобритания, както и страните от Бенелюкс.

Сарис

Фирма Сарис ООД предлага на пазара носеща конструкция за фотоволтаични модули собствена разработка. Производственият капацитет на компанията е от порядъка на 1 MW на месец. Седалището на фирмата и производствената й база са разположени в гр. Пловдив. Отделът, развиващ дейности в областта на фотоволтаичната индустрия, е създаден през 2008 година. В производството са ангажирани 10-има служители и работници. Основната част от производството на фирма Сарис ООД е насочено към българския пазар.

Соларпро

Соларпро е създадена през 2007 г. с основна дейност производство на тънкослойни соларни панели и инсталатор на соларни централи. Компанията осигурява оборудване, експлоатация и поддръжка на соларни централи, както и интегрирани решения за реализация, проектиране, изграждане, управление и поддръжка на соларни централи. Заводът на компанията в Силистра е официално открит на 6 октомври 2009 г. Той имa производствен капацитет 12 MW годишно, като съществуващата инфраструктура позволява развитие на производствен капацитет до 200 MW. Инвестицията в завода за фотоволтаични панели на компанията е над 20 млн. евро.

Соларпро осигурява работа на над 300 служители, експерти в областта на строителството, проектирането, проектно проучване, научно-развойната дейност. Отделно компанията създава непряко още 600 работни места чрез своите подизпълнители и доставчици.

ЩЕКА Електроник България

ЩЕКА Електроник България ЕООД е дъщерна фирма на Steca Elektronik, която извършва производствена дейност и търговски функции. Производствената база на немската компания е в гр. Съединение, в близост до гр. Пловдив. Броят на заетите в производството е 140 човека. В областта на соларното оборудване произвежда соларни контролери и различни компоненти за инвертори, свързани към мрежата. Други продукти, които се произвеждат, са отделни електронни модули по поръчка от клиенти като класически EMS доставчик, както и кабелно конфекциониране.

Соларните продукти са в производство от 2009 г. Около 99% от соларното оборудване с марка Steca е за експорт. За другите продукти от производствената програма на ЩЕКА Електроник България ЕООД процентът на обемите, които са за българския пазар, е около 20%.

Специфично за производствения процес са модерните и високотехнологични линии. Произвежда се по немски стандарти. Постоянно се съблюдава поддържане на високо качество на продукцията, което подлежи на постоянни одити и проверки на всички етапи на производствения процес.

Съществуващата инфраструктура в завода позволява развитие на производствен капацитет до 200 MW

Николай Беров, изпълнителен директор на Соларпро и член на Борда на директорите на Соларпро Холдинг

Кога стартира вашето производство на соларно оборудване в България? Разкажете повече за него.

Заводът на Соларпро Холдинг в Силистра беше официално открит на 6 октомври 2009 г. Той имa производствен капацитет 12 MW годишно, като съществуващата инфраструктура позволява развитие на производствен капацитет до 200 MW. Произвежданите от нас продукти са тънкослойни аморфно-силициеви фотоволтаични панели.

Инвестицията в завода за фотоволтаични панели на Соларпро Холдинг е над 20 млн. евро. За инвестицията компанията получи сертификат за инвеститор клас А от Българската агенция за инвестиции, който бе връчен от министър Трайчо Трайков при откриването на завода.

Каква е причината за качеството на произвежданите от вас продукти?

Компанията разполага с над 300 служители, експерти в областта на строителството, проектирането, проектно проучване, научно-развойната дейност. Този потенциал в съчетание с натрупания вече опит, гарантираната поддръжка и положителните референции от външни инвеститори превръща Соларпро Холдинг в най-надеждния доставчик на EPC услуги в страната и региона.

Какви са спецификите на българския пазар на соларно оборудване?

Пазарът на услуги за инженеринг, доставка и строителство на соларни паркове се разви много и се превърна в много перспективна част от бизнес модела ни. Като водещ EPC контрактор в региона ние вече натрупахме сериозен опит в проектирането и изграждането на фотоволтаични централи в рамките на Холдинга и успешно продаваме тези услуги на външни клиенти, като развиваме един проект и го изпълняваме „до ключ”. Потенциалът на България в този сектор е значителен. Причините за това са няколко – стремежът за намаляване на вредните емисии на въглероден двуокис, непрекъснатото нарастване на цените на горивата и въпросът, свързан с енергийната сигурност и ефективност.

Какви са амбициите ви за разрастване в бъдеще?

Компанията ще продължава да се развива, придобивайки терени в България и в района на Североизточна Европа, подходящи за разработване и експлоатация на соларни централи.

Започваме изграждане на нова високотехнологична база с цел разширяване и модернизация на производствените мощности

Александър Рангелов, управител на фирма Интернешенъл Пауър Съплай (IPS)

Каква е предисторията на вашето производство? Как се стигна до идеята за производство на соларно оборудване в България?

До идеята за производство на соларни инвертори стигнахме лесно, тъй като от дълги години произвеждаме модулни инверторни и хибридни системи за приложение в телекомуникациите, енергетиката, индустрията и отбраната.

Преди повече от 10 години разработихме първите модулни хибридни системи, които захранват апаратура с енергия, добита от ВЕИ – слънце и вятър. Идеята за този тип системи бе породена от необходимостта за независимо захранване на различни военни обекти и съоръжения, при които липсва връзка с електропреносната мрежа. В случаите, когато такава връзка е налична, системите биват използвани за резервиране и за повишаване на енергонезависимостта на обекта. Първо приложение нашите хибридни инверторни системи намериха в полеви военни лагери в Близкия Изток, където трябваше да се осигури електрозахранване на комуникационни системи в тежки пустинни условия. Това бе голямо предизвикателство за нас. Оттогава до ден днешен развиваме и модернизираме инверторните соларни системи с оглед на актуалните нужди и желания на клиентите и особеностите на различните пазари. Непрекъснато разработваме и внедряваме нови и модерни функционалности.

Как оценявате технологичното ниво на производствените си линии?

Производството ни е много високотехнологично. Използваме най-модерната елементна база към момента и постоянно се стремим да подобряваме производствените линии. Предстои ни изграждане на нова и модерна, собствена производствена база, тъй като интересът към някои от нашите последни разработки е изключително голям.

Каква е причината за качеството на произвежданите от вас продукти?

Поддържаме високо качество на продуктите, като причината за това е огромният опит и ноу-хау, натрупан през годините, както и използването и внедряването на най-модерни към момента технологии, технологични решения и елементна база. Не можем да си позволим никакъв спад в качеството на произвежданите продукти. Причините за това са няколко. Клиентите ни са много чувствителни на тази тема, тъй като нашите системи се вграждат във високоотговорни цивилни и военни обекти, където отказите са недопустими. Постоянно се стремим да подобряваме внедрената система за управление на качеството ISO 9001:2008. Освен това сме сертифицирани от Министерство на отбраната по натовския стандарт за гарантиране на качеството при разработка и производство – AQAP 2110. Подложени сме на постоянен контрол и редовни одити.

Какъв е приемът на произведените от вас продукти извън България?

Продуктите ни са високо оценени извън България. От дълги години наши системи се експлоатират в армиите на България, Египет, Иран, Казахстан, Китай, САЩ, както и в областите енергетика и телекомуникации. Също така сме сертифициран и одобрен доставчик на НАТО. Смятаме, че това е достатъчна референция за продуктите.

Какви са основните проблеми пред българските производители и в частност тези на соларно оборудване?

Това е наличието на сериозна корупция в държавни и общински органи, както и финансирането и толерирането от страна на държавата на бюджетната организация БАН. По този начин се извършва нелоялна конкуренция на частния бизнес и наука, които са истинските двигатели на икономиката.

Какви са амбициите ви за разрастване в бъдеще?

Поставяме си високи цели, вярваме изключително много в собствените си възможности и непрестанно инвестираме в иновативни разработки. Това е нашата рецепта за успех, която се е доказала и ни е помогнала да се утвърдим като високотехнологичен производител вече повече от 22 години. Амбициите ни са много големи и оставяме да бъде изненада това, което ще се случи.

Планираме разрастване на присъствието си на Балканския полуостров, Кавказкия регион и Европа като цяло

инж. Радомир Колев, управител на фирма Интеграл 2005

Каква е предисторията на вашето производство? Как се стигна до идеята за него?

Фирмата съществува като ЕТ от 1995 г. с предмет на дейност проектиране на нестандартно оборудване и производство на пластмасови изделия. През 2006 г. се пререгистрира като ООД и беше усвоено производството на ровингови стъклопластови тръби. През този период възникна идеята да бъде създаден принципно нов слънчев колектор, който да съчетае положителните качества на вакуум-тръбните и плоските колектори и да се избегнат техните слабости. Към това добавихме и следенето на слънцето, което увеличава допълнително с 23% усвоената слънчева енергия. Така се появи Фокус 42.

През 2008 г. беше разработена и пусната в производство следяща стойка за РV панели Астротрак 3К, отличаваща се с простота и надеждност на конструкцията, удобен и бърз монтаж, цена, съпоставима с цените на стационарните стойки, но осигуряваща 30% повече усвоена слънчева енергия.

Как оценявате технологичното ниво на производствените си линии?

Средно, с ясно регламентирана технология и изградена вътрешнофирмена система за контрол и управление на качеството.

Каква е причината за качеството на произвежданите от вас продукти?

Нова иновативна конструкция и принцип на работа на Фокус 42 и Астротрак 3К.

Какъв е приемът на произведените от вас продукти извън България?

Засега силен интерес и предварителни разговори са проведени с френски, румънски, гръцки, македонски, полски, словашки, азербайджански, гръцки и турски фирми. В ход е проект за производство на Фокус 42 в Азербайджан.

Какви са основните проблеми пред българските производители и в частност тези на соларно оборудване?

Недостатъчно ясна и постоянно променяща се държавна политика, касаеща използването на ВЕИ, тромава и порочна процедура по отношение на общинските проекти, касаещи ВЕИ, кризата, липсата на средства и т. н.

Какви са амбициите ви за разрастване в бъдеще?

Планираме да разраснем присъствието си на Балканския полуостров, Кавказкия регион и Европа като цяло. Амбицирани сме да увеличим обема на продажбите си, както и да разработим нови, още по-съвършени системи за използване на слънчевата енергия.

Имаме дългогодишен производствен опит, който използваме за поддържане на висок стандарт във фотоволтаичното производство

Ясен Нанев, маркетинг мениджър в НЕС – Нови енергийни системи

Каква е предисторията на вашето производство? Как се стигна до идеята за производство на соларно оборудване в България?

Компанията започва своята дейност през 2002 г. като производител на слънчеви термални изделия. Политиката на дружеството винаги е била да развива своето портфолио в сферата на възобновяемите енергийни източници, така че стъпването във фотоволтаичния бранш през миналата година бе съвсем логично. Още повече, благодарение на нашите усилия в слънчевия термален сектор, марката SUNSYSTEM вече се възприема като синоним на слънчевата енергия.

Как оценявате технологичното ниво на производствените си линии?

Средно технологично ниво на производството. За да поддържа голямото разнообразие типоразмери на фотоволтаичните модули, производството разчита както на полуавтоматично оборудване, така и на ръчни операции.

Каква е причината за качеството на произвежданите от вас продукти?

Нашият продукт е ситуиран качествено над масовите китайски производители и заема ценово равнище значително под нивата на останалите европейски производители. НЕС има дългогодишен производствен опит, който използва за поддържането на висок стандарт и във фотоволтаичното си производство.

Какъв е приемът на произведените от вас продукти извън България?

Марката SUNSYSTEM е добре позната с изключително доброто си съотношение на качество и цена в цяла Европа заради слънчевия термален бизнес на компанията зад граница. Това е предпоставка чуждестранните ни партньори да я приемат добре и за фотоволтаично оборудване.

Какви са основните проблеми пред българските производители и в частност тези на соларно оборудване?

Основните проблеми са дефицитът на квалифициран персонал, както и неясната и несигурна държавна политика за ВЕИ.
ЕКСКЛУЗИВНО


Top