Bosch влиза на пазара на инвертори

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 6, 2011

Компанията планира да придобие voltwerk electronics

Bosch Group планира да придобие дъщерната фирма на Conergy - voltwerk electronics. Дружеството е позиционирано в Хамбург и е специализирано в доставката на електронни компоненти и софтуерни решения за експлоатацията на фотоволтаични колектори. Това стана ясно от споразумението, подписано с компанията-майка Conergy. Страните са се договорили да не разкриват стойността на сделката. Придобиването подлежи на одобрение от антимонополните власти. През 2010 г. voltwerk electronics и нейните около 100 асоциирани компании са реализирали продажби за около 68 млн. евро. Продуктовото портфолио на компанията съдържа основно стрингови и централни инвертори за фотоволтаични колектори. „С придобиването на voltwerk electronics, Bosch може да навлезе на пазара за инвертори, както и да предложи по-богато продуктово портфолио, започващо от 3-киловатови стрингови инвертори и достигне до 1400-киловатови централни инвертори”, споделя д-р Волкмар Денер, член на борда на директорите на Bosch, отговарящ за проучванията и развитието.

Александър Горски, директор Oперации и продажби на Conergy, коментира: „Много сме доволни, че намерихме инвеститор и партньор, който е толкова високо ценен и силен на пазара - като Bosch. Това ще развие и придвижи бизнеса на voltwerk electronics напред. За Conergy”, продължава той, “продажбата на voltwerk electronics беше важен ход в контекста на нейното стратегическо преориентиране.”

Инверторите се използват, когато постоянният ток трябва да бъде преобразуван в променлив. Тъй като електроенергията от възобновяеми източници и електромобилите получават все по-широко разпространение, инверторите играят все по-голяма и важна роля. Например, постоянният ток, който се генерира от слънчева клетка, трябва да се преобразува в променлив ток, преди да бъде подаден към мрежата. При електрическите автомобили процесът на преобразуване също е необходим, така че електродвигателят да може да използва постоянен ток от акумулатора. Също така, когато се рекуперира спирачна енергия и се подава обратно в акумулатора, инверторите и тяхната сложна енергетична електроника отново са необходими.

Разширяване на продуктовата гама

voltwerk electronics ще стане част от намиращата се в Бьоблинген компания Bosch Power Tec. Създадена миналия януари, нейната задача е да движи бизнеса с инверторите в рамките на Bosch Group напред и да разработва нови поколения от устройства. Това придобиване също така отбелязва навлизането на новата компания на този пазар. Bosch Power Tec ще започне своята дейност в сферата на фотоволтаиците.

„Инверторите са в сърцето на всеки соларен колектор. Поради тази причина, бихме искали в следващите години да растем заедно с този динамичен пазар във всички основни региони на света,” заявява д-р Андреас Стратман, генерален директор на Bosch Power Tec. „Освен това, в следващите няколко години, продуктовата гама на компанията ще бъде разширена, така че да бъдат разкрити и други сфери на бизнес, освен фотоволтаиците”, допълва той.
Top