БУЛАТОМ организира международна конференция

Ядрена енергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 4, 2015

От 3 до 5 юни т. г. във в. к. “Ривиера” се проведе ежегодната международна конференция “Българската атомна енергетика - национална, регионална и световна енергийна сигурност”, организирана от Български атомен форум. Събитието е под патронажа на Агенцията за ядрено регулиране, Българската академия на науките и Форатом - Асоциация на европейската ядрена индустрия.

По традиция конференцията започна с поздравителни адреси, последвани от доклади за опита от строителството на АЕЦ на световни компании. Обект на обсъждане бяха и правилата за информиране на ЕК за големи инвестиционни проекти с представители на Европейската комисия и Форатом.

“Водещ приоритет за нас в сферата на ядрената енергетика е продължаване живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” при пълно спазване на най-високите стандарти за безопасност на Европейския съюз”, заяви заместник-министърът на енергетиката Николай Николов. По неговите думи вече са предприети необходимите мерки с цел недопускане на забавяне на модернизацията на двата блока.

Изследванията показват, че техническото състояние на компонентите на 5-и и 6-и блок съответстват на европейските изисквания за надеждност и безопасност. “Очакванията са с минимум 30 години напред да бъде удължен ресурсът”, каза Николай Николов.

Той направи уточнение, че този срок е разрешен от конструктора, а според българското законодателство такова ще бъде издадено за 10 години, след което ще се кандидатства отново. Дейностите по удължаване срока на експлоатация на двата блока на АЕЦ “Козлодуй” са разделени на два основни етапа.

По думите на енергийния заместник-министър над 50% от дейностите по модернизацията на 5-и блок са изпълнени. “Уверени сме, че модернизацията на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй” ще приключи в срок”, каза още той.

Вторият ден от конференцията предложи на участниците лекции, посветени на перспективите в развитието, експлоатацията и поддръжката на ядрени съоръжения, както и на технологии и практики при тяхното извеждане от експлоатация, преработка и съхранение на РАО и ОЯГ.
Top