Булгартрансгаз стартира проект за модернизация на газовото хранилище в Чирен

Газ, Нефт, ВъглищаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 6, 2015

Булгартрансгаз стартира новия експлоатационен сондаж Е-72, с който постави началото на процеса по модернизация на подземното газово хранилище в Чирен. На официалната церемония по откриването на проекта на 20 октомври т. г. присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителният директор на дружеството Георги Гегов.

Проектът предвижда два нови сондажа, с които да се увеличат възможностите за дневен добив и нагнетяване на природен газ. Очаква се първото сондиране да приключи в края на януари 2016 г., след което апаратурата ще бъде преместена на следващия сондаж Е-73. В края на 2016 г. двата нови сондажа ще бъдат включени в редовна експлоатация.

“Днес даваме начало на модернизацията на един от стратегическите обекти за енергийната сигурност на страната. Благодарение на проектите, по които Булгартрансгаз работи, България скоро ще разполага с модерно хранилище, което да отговаря на най-високите стандарти”, сподели министър Петкова по време на церемонията. По думите й добре развитото и модерно хранилище Чирен е още една отлична предпоставка в България да се реализира концепцията за газоразпределителен център.

Модернизацията на инфраструктурата ще позволи да бъде увеличен дневният добив на природен газ от съоръжението от 4,2 млн. куб. м до над 5 млн. куб. м. Стойността на проектирането и експлоатацията на сондаж Е-72 е 10,4 млн. лв., като проектът се финансира изцяло със средства на Булгартрансгаз. След реализиране на цялостното разширение на подземното газово хранилище се предвижда и увеличаване на количествата съхранен газ и на дневните количества на добив и нагнетяване до максимум 1000 млн. куб. м и съответно 10 млн. куб. м/ден.

В момента газопреносният оператор работи по два проекта - единият за модернизация, а другият за разширяване на подземното газово хранилище в Чирен. От дружеството определиха новия експлоатационен сондаж като доказателство, че са в ход всички усилия за модернизация на националната газопреносна мрежа.
Top