Ден на отворените врати в АЕЦ

Ядрена енергетикаБизнесСп. Енерджи ревю - брой 4, 2015

На 27 юни т. г. в АЕЦ “Козлодуй” се проведе Ден на отворените врати, съобщиха от атомната централа. Събитието бе посетено от 542 гости от градовете Пловдив, Бургас, Габрово, София, Плевен, Симитли, Казанлък, Благоевград, Берковица, Етрополе, Петрич, Ямбол, Сливен, Враца, Лом, Ботевград и още много селища на страната. Гости на българската централа бяха и граждани на Румъния, Швейцария и Италия.

“Водени от експерти от АЕЦ, посетителите от всички възрасти разгледаха машинните и командните зали на най-големите генериращи мощности в България - хилядамегаватовите 5-и и 6-и енергоблок. Те получиха непосредствени впечатления и задълбочена информация за това как работи българската атомна централа.

Богатата програма, подготвена за деня, удовлетвори очакванията и на най-любознателните. Свидетелство за това бе и непрекъснатият поток от желаещи да наблюдават как в мобилната лаборатория за радиоекологичен мониторинг, разположена пред Информационния център, се измерват в реално време гама фонът и други параметри на околната среда.

Десетки деца и възрастни се насладиха на уникалното преживяване да се издигнат на повече от 50 м с една от най-високите стълби на противопожарен автомобил в страната. В програмата бяха включени и демонстрации на огнеборци по бързо гасене на огън с най-модерна техника.

Всички посетители отнесоха със себе си разнообразни информационни материали на АЕЦ “Козлодуй”, както и много спомени от всичко, видяно през деня”, заявиха от централата.

АЕЦ “Козлодуй” организира първото групово посещение на граждани за запознаване с работата на атомната централа на 9 октомври 1994 г. Оттогава до днес, само в рамките на инициативата Ден на отворени врати, лични впечатления от високотехнологичните съоръжения и тяхната безопасна експлоатация са получили близо 14 хиляди души.
Top