Двустранен форум в областта на ядрената индустрия се проведе в София

Сп. Енерджи ревю - брой 2, 2014 • 08.05.2014 •

Тридневен френско-български икономически форум в областта на ядрената индустрия се проведе от 7 до 9 април т. г. в София по инициатива на посланика на Франция в България Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан и директора на агенция Юбифранс за България Марк Дьобелс.

Като част от програмата през първия ден на събитието бяха представени български институции и организации с пряко отношение към ядрената енергетика в страната, сред които Министерството на икономиката и енергетиката, Българският енергиен холдинг, Булатом, ДП РАО.

През последния ден на форума беше осъществено посещение в АЕЦ Козлодуй, в което участваха представители на повече от 20 френски компании. По време на визитата гостите се срещнаха с експерти от българската атомна централа и дискутираха въпроси, свързани с настоящото и бъдещото професионално сътрудничество.

„Удължаването на срока на експлоатация на V и VI блок е важен проект не само за България, но и за Франция, където ядрената енергетика е значим отрасъл”, заяви Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан.

Top