Ехнатон: Новият инвертор от серията FR-F800 - надеждност, интелигентност и спестени разходи при помпи, вентилатори и компресори

Фирмени статииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2016

Фалшивите аларми и ненужните пътувания на сервизни екипи заради отпадане на помпи и вентилатори стават все по-неприемливи, тъй като по-високата оперативна ефективност и надеждност в предприятията вече са задължителни. Новият FR-F800 инвертор на Mitsubishi Electric предлага интелигентно решение за тази все по-нарастваща потребност и представлява следващото технологично ниво в контрола на скоростта на помпи с общо предназначение, вентилатори и компресори.

Вградената интелигентност на инверторите от серия FR-F800 на практика премахва нуждата от сервизна намеса, прави пускането им в действие лесно и позволява постигане на енергийна ефективност от 98%. Устройствата предлагат множество допълнителни функции, които са важни за приложението им в специфични сектори на индустрията, като обработка на отпадни води, компресори и ОВК.

FR-F800 са проектирани за по-висока надеждност и по-малко аларми в сложни приложения на помпи, в сравнение с когато и да е било досега. За разлика от повечето подобни устройства, вместо да разчита на един набор от точки за задействане на изключването, FR-F800 предлага функции за самонастройка, които ефективно засичат кривата на въртящия момент на включени към тях вентилатор или помпа и реагират адекватно, когато заложените оперативни лимити бъдат достигнати.

В основата на всички нови FR-F800 е технологичната гордост на Mitsubishi - PID контролерът и вграденият PLC, който осигурява на устройството възможността за самостоятелно функциониране, включително: функция стартиране на помпата, предварителни предупреждения за горна и долна граница, защита от спукване на тръби и работа на сухо, превенция от хидравличен удар и автоматична настройка за намаляване на вибрациите от системата.

За да подобри още повече своите възможности, F800 е съоръжен с втори PID контролер, така че да може да контролира множество вентилатори, помпи и компресори директно, без да се изисква допълнителен контролер.

Продуктите от серията F800 дори стартират автоматично цикли за почистване на помпата, по график или по задание. Тази функция би трябвало да предизвика сериозен интерес при инсталации за отпадни води, при които досега това беше трудно да се постигне. В случай на аварийна ситуация, F800 стартира специален режим, който запазва функционирането на димоотводните вентилатори и водните помпи, докогато е необходимо.

LCD дисплей с 6 реда предоставя помощ при стартиране и самонастройка и може да визуализира персонализирани текстови съобщения. Функцията за автоматично разпознаване означава свързване към HMI с едно движение.

Подобно на всички нови продукти на Mitsubishi Electric, на F800 е проектирана за пълна съвместимост с по-стари модели инвертори на компанията. Съществуващите инсталации, могат да бъдат лесно надстроени до F800 чрез просто замяна на старото устройство с новото.

Моделите от серията F800 предлагат богати възможности за мрежова свързаност, като могат да комуникират стандартно чрез CC-Link, CC-Link IE, Profibus DP / V1, Profinet, DeviceNet, Ethernet IP, EtherCat, CANopen, LonWorks, RS485, Modbus, BACNET и т.н.

За да отговори на изискванията на различните клиенти, се предлага в 17 модела, които обхващат диапазона 200V-240V от 0.75kW-110kW и 29 модела в 380V-500V диапазон от 0.75kW-630kW. Всички са с 3 години гаранция (При използване на Mitsubishi LVS и при онлайн регистрация на продукта).

F800 е в пълно съответствие със стандартите на Европейската EMC директива. Той отговаря на указанията за безопасност, има сертификация за морско приложение, TUV, UL, cUL и СЕ сертификат.


Top