Еллон, инж. Чавдар Айгътов: Бъдещето на ВЕИ сектора са биогаз и биомаса централите

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 5, 2014

Инж. Чавдар Айгътов, управител

на фирма Еллон, пред сп. Енерджи ревю

Инж. Айгътов, Еллон е компания, предлагаща решения в сферата на ОВК и соларните инсталации. Представете накратко дейността си, както и приоритетните проекти, по които работите.

Фирма Еллон е дъщерна фирма на Атаро Клима ЕООД, чиято дейност е в областта на вентилацията и климатизацията. Началото й бе поставено през 2010 година в Пловдив с цел производство, разработка, проектиране на системи в областта на ОВК-инсталациите и монтажни конструкции за фотоволтаични инсталации. От две години Еллон работи в сферата на биогаз инсталациите.

Със сигурност и други партньори от фотоволтаичния сектор ще споделят мнението, че бъдещето на ВЕИ сектора са биогаз и биомаса централите. В тази връзка ние бързаме да отговорим на търсенето на пазара и за целта поддържаме непрекъснат контакт с българските фермери. По Нитратната директива фермерите могат да изградят такива централи, като от една страна ще оползотворят добития животински тор, а от друга - ще получават средства от енергоразпределителните дружества.

Биогазът е нещо различно, чисто законодателно е уредено самостоятелно. Добитата топлина освен за производство на електричество може да се използва за сушилни и оранжерии, намалявайки чувствително разходите за отопление.

Наскоро бе открита електроцентрала на биогаз в Цалапица, реализирана от Вас. Разкажете повече за проекта на читателите на сп. Енерджи ревю.

Проектът Биона Газ е биогаз инсталация с общ капацитет 1.5 MW. Основното зареждане на ферментора е от смес на говежди тор с допълнителни продукти като царевичен силаж и слама. Инсталацията е локализирана в землището на с. Цалапица.

Състои се от силажоподаващо устройство, система за зареждане от помпа и режещо устройство, два основни ферментора в комбинация с един краен ферментор, пресов сепаратор, лагуни, абонатна станция и когенераторно помещение със стая за мониторинг и управление.

Високата ефективност се реализира чрез двустепенна ферментация с краен ферментор в комбинация с подобрена технология на смесване. Процесите са изцяло автоматизирани. Количествата, които дневно се влагат във ферменторите, са 55 тона тор и 70 тона силаж. Силажът се запазва от реколта до реколта в огромни ръкави направо на полето.

Изходящият материал - биологичен тор, отива за торене на земите, на които се произвеждат царевичните силажи, а сухото вещество може да се пакетира за нуждите на цветопроизводството. С електроцентралата на биогаз се изпълнява едно съществено изискване на ЕС, а то е, че всички кравеферми трябва да имат свои лагуни, в които да събират тора от животните.

Вашата компания планира поредно участие на международното изложение EE & ВЕ, организирано от Виа Експо през м. март 2015 г. - какъв ще е акцентът в представянето Ви и с какви клиенти очаквате да се срещнете по време на събитието?

Профилът на нашите бъдещи клиенти е на хора, занимаващи се с животновъдство, защото именно те се сблъскват с торовия проблем. Необходимо е да се отглеждат над 200 броя едър рогат добитък или необходимия брой прасета, както и да се сключи договор за изкупуване на силаж или да има наличие на собствена земя за производството му.

Към настоящия момент по-дребните стопанства и малките производители имат проблеми с финансирането, защото изграждането на биогаз централа изисква много средства. Чудесна възможност е, че през новия Програмен период има опция за финансиране на подобен тип инсталации, тъй като по този начин се решава проблемът с отпадъчните продукти.

Това ще бъде за тяхно улеснение и в тяхна полза. Законът за инсталациите на биогаз дава голям приоритет на животновъдите от тази гледна точка. Еллон е единствената българска компания, която едновременно проектира и изгражда биогаз инсталации в България. Затова ще се радваме, ако с българските фермери си подадем ръка.
Top