Елтрак: Caterpillar разширява присъствието си във ВЕИ сектора чрез партньорство с First Solar

Фирмени статииСп. Енерджи ревю - брой 1, 2016

Компанията сключи стратегически съюз за разработване на микромрежи

Редица основни човешки потребности, включително снабдяването с чиста вода, здравеопазване и образование, зависят от един ключов ресурс - електроенергията. Въпреки това, повече от 1,3 милиарда души нямат достъп до електроенергия, а милиарди други са лишени от достъп до надеждна електрическа мрежа. Електроенергийното подразделение на Caterpillar търси решение на тези проблеми, разработвайки редица новаторски решения за електрозахранване.

Caterpillar (NYSE: CAT) и First Solar, Inc. (Nasdaq: FSLR) обявиха, че сключват стратегически съюз за разработване на интегрирано фотоволтаично (PV) решение за микромрежи. Споразумението предвижда First Solar да проектира и произвежда интегрирани завършени решения, готови за приложение в отдалечени микромрежи като например малки селища и минни обекти. Решението ще включва соларни панели с марка Cat, произведени от First Solar, и допълнителни компоненти на системата.

Caterpillar получава изключителни права да продава и обслужва интегрираното соларно решение, включващо соларни панели с марка Cat, чрез своята дилърска мрежа по света заедно с актуалната си продуктова гама от генератори и оборудване за акумулиране на енергия. Дилърите на Cat ще бъдат в уникалната позиция от първа ръка да доставят на клиентите си това изцяло интегрирано и поддържано автономно решение в големия и бързо развиващ се пазар на микромрежите.

Микромрежите добавят стойност за потребителите на дизелови и газови генератори като основен източник на енергия чрез интегрирането им с възобновяеми източници на енергия, каквато е слънчевата. Благодарение на тези решения Caterpillar е в състояние да предложи на клиентите си надеждна, рентабилна и екологична електроенергия.

"Това партньорство ни изпълва с ентусиазъм, подкрепен от 10-те гигавата глобален опит на First Solar в областта на соларната енергия в съчетание с опита на Caterpillar в областта на генераторите и енергоразпределението и възможностите на нашата ненадмината дилърска мрежа", казва Стив Нихаус, вицепрезидент на Caterpillar и ръководител на електроенергийното подразделение. "Съвместната работа с First Solar ще ни позволи да оптимизираме ефективността и интеграцията на соларната електроенергия с нашите предложения", коментира той.

"Този стратегически съюз е поредното свидетелство за глобалната трансформация в производството на електроенергия, при която, благодарение на своята надеждност и рентабилност, соларната енергия допълва конвенционалното производство.

Той също така демонстрира ролята, която соларната енергия може да играе в локалното производство и разпределение на електроенергия за специфични нужди", казва Марк ван Гервен, вицепрезидент на First Solar, отговарящ за глобалния маркетинг и допълва: "Влизайки в партньорство с Caterpillar, с техния опит и мащаби, ние създаваме важен прецедент в комерсиализацията и мащабирането на решения за разпределено генериране на електроенергия в микромрежи."

Caterpillar започна продажбите на новото решение за микромрежи в азиатско-тихоокеанския регион, Африка и Латинска Америка, като интегрираното фотоволтаично решение, включващо соларни панели с марка Cat, е достъпно за клиентите в тези региони от втората половина на 2015 г. Този нов съюз усилва вярата на Caterpillar, че устойчивото развитие е възможно чрез разработване на решения, които подобряват качеството на живот, като същевременно свеждат до минимум икономическата, социалната и екологичната цена.


Top