ЕнергоСервиз, Георги Манчев: Поставяме акцент върху запазването на кадрите в ядрената индустрия

Ядрена енергетикаИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 5, 2017

Георги Манчев, изпълнителен директор на ЕнергоСервиз, пред сп. Енерджи ревю

Наскоро ЕнергоСервиз организира станалата традиционна годишна среща с ключови клиенти в областта на ядрената енергетика. Какви са впечатленията Ви от събитието?

Организирахме първата среща през 2012 г. с цел обсъждане на текущите проблеми и представяне на нови предложения от компанията за оптимизация на работата и нововъведения по договорите с АЕЦ Козлодуй за сервизно обслужване на компютърно-информационно управляваща система Ovation, системата за радиационен мониторинг и системата за водохимичен режим на първи контур.

Впоследствие, разширението на дейността на компанията и навлизането ни на пазара като официален дистрибутор на Mirion Technologies и ексклузивен партньор на HACH наложиха разширение на тематиката и експертния състав на участниците в областите на ядрената автоматика, безопасността, радиационната защита и анализа на води.

Какви бяха основните акценти в програмата и кои теми предизвикаха най-сериозен интерес?

Основното, на което акцентирахме тази година, е запазването на кадрите в ядрената индустрия, както и привличането на млади специалисти, които да се развиват в тази област. Ние сме инвестирали в обучения на наши специалисти през последните години десетки хиляди щатски долари.

Искаме този натрупан експертен потенциал да бъде съхранен и надграден и през следващите години с цел повишаване на качеството на услугите, които предлагаме на клиентите на дружеството.

Другото събитие, което беше в центъра на вниманието, беше участието на г-жа Доминик Комт, директор продажби на системи за радиационен мониторинг за Европа, Средния Изток и Африка от Mirion Technologies (Франция), която разясни промените в компанията вследствие на придобиването на Canberra Industries през 2016 г. и отражението им в България.

Нов момент в досегашните ни семинари е представяне на D&D данни (decommissioning and decontamination), технологии за мониторинг и анализ в централите в ФР Германия, както и споделяне на конкретен технологичен опит от АЕЦ Грейсвалд.

Тазгодишната среща е юбилейна за Вас - след 5 организирани събития как оценявате значението му за сектора?

Радвам се, че всяка година нашият семинар продължава да привлича все повече и повече експерти от различни области: държавни агенции, акредитирани търговски мисии в България, производство на електрическа енергия, извеждане от експлоатация, инженерингови и проектантски фирми, представители на сектор сигурност и др.

Какви са плановете Ви за бъдещето на мероприятието - имате ли конкретни цели и идеи, които бихте желали да развиете в следващите му издания?

Бихме искали да продължим и през следващите години да информираме крайните ни клиенти за новите технологии, внедрените иновативни решения, постигнатите конкретни резултати и така да допринесем за сигурността на доставките на електрическа енергия и повишаване на културата на експлоатация, радиационната защита и безопасността.
Top