ЕВН инвестира 11,6 млн. лв. в изграждането на електрическа подстанция "Евмолпия"

Сп. Енерджи ревю - брой 6, 2018 • 19.11.2018 •

ЕВН инвестира 11,6 млн. лв. в изграждането на електрическа подстанция “Евмолпия”
Общо 11,6 млн. лв. е инвестицията на ЕВН България в едно от най-модерните енергийни съоръжения в страната – електрическа подстанция “Евмолпия”.

Строителството й стартира официално с церемония по символична първа копка на 18 октомври т. г. Предвижда се съоръжението да осигури необходимия енергиен капацитет за развитието на източната и централна част на Пловдив. Първоначално инсталираната мощност на “Евмолпия” е 50 MVA с възможност да достигне 100 MVA. Тя ще бъде изцяло от закрит тип, а присъединяването към мрежата ще бъде с подземна кабелна линия, без въздушни линии или стълбове.

“Инвестицията в подстанцията е само част от планираните за следващите няколко години инвестиции в Пловдив, които възлизат на 40 млн. лв. Те включват освен подстанция “Евмолпия”, също и нов диспечерски център, нови котли в ЕВН Топлофикация и сгради”, заяви по време на церемонията Робърт Дик, регионален мениджър на ЕВН за България. “Евмолпия” ще бъде втората изцяло новоизградена подстанция на ЕВН в Пловдив със срок на откриване 2020 г. Първата такава беше изградена през 2011 г. в района на с. Царацово до входа на магистрала Тракия към Пловдив.

Top