Филкаб представи нова услуга за мониторинг и поддръжка на фотоволтаични инсталации

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 6, 2012

Направление ВЕИ на българската инженерингова компания Филкаб представи нова услуга за дистанционен мониторинг, известяване, абонаментна периодична и аварийна поддръжка на фотоволтаични електроинсталации, съобщиха за сп. Енерджи ревю от компанията. Тя има за цел да сведе до минимум непланираните прекъсвания и да осигури по-висока производителност.

“Противно на общоприетото схващане фотоволтаичните електроцентрали са съоръжения, които изискват поддръжка - те се нуждаят от постоянен мониторинг, профилактична и периодична, а понякога и аварийна поддръжка. Извършването на редовен анализ на реализираното производство спрямо актуалните метеорологични данни за територията на обекта позволяват навременното откриване на проблеми в системата. Редовната профилактика на съоръженията осигурява дълъг експлоатационен живот на компонентите и намалява разходите за извънгаранционна поддръжка на оборудването”, споделят от Филкаб.

Освен дистанционен мониторинг и известяване, услугата включва поддръжка на соларни инвертори и инверторни станции, поддръжка, почистване и термография на PV модули, поддръжка и профилактика на апаратура и електрооборудване средно и ниско напрежение, както и поддръжка на терена и тревни площи.

“Своевременната реакция при настъпване на авария е от съществено значение за постигане на висок среден добив. Практиката показва, че при липсата на отдалечен мониторинг аварии, довели до отпадане на част или дори цялата инсталирана мощност, могат да останат неоткрити в продължение на седмици, носейки огромни загуби на инвеститора”, обясняват те.
Top