Фото-водородна зарядна станция за автомобили

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Фраунхоферовият институт за слънчеви енергийни системи откри демонстрационна водородна зарядна станция за автомобили. Захранването на станцията, необходимо за електролизата на водорода, се осъществява чрез електричество, генерирано от фотоволтаични панели. Според създателите на проекта, автомобил, зареждан с водород в рамките на три минути, може да пропътува разстояние от близо 400 км.

Водородната зарядна станция е снабдена с електролизьор с налягане 30 бара, механичен компресор за компресиране на водород до 700 бара, буферни съдове за съхранение на две различни нива на налягане и помпи за дозиране на водорода. В станцията могат да се зареждат автомобили, автобуси и мотоциклети, а от Фраунхофер институтът допълват, че в скоро време ще е възможно и зареждането на велосипеди, снабдени с горивни клетки, чиято разработка тече в момента. Енергията, необходима за генериране и съхраняване на водорода, се доставя от фотоволтаичните модули, монтирани на покрива на станцията и на съседната сграда. Излишното количество произведена енергия се подава в електрическата мрежа посредством инвертор.

Проектът се финансира от Министерството на околната среда на Баден-Вюртемберг и се очаква да положи началото на мащабна мрежа от водородни станции в провинцията. "С новата слънчева водородна зарядна станция във Фрайбург имаме изследователска платформа, която свързва възобновяемата енергия и електромобилността. По този начин постигаме целта си за получаване на "зелен водород" - водород, произведен от възобновяеми източници на енергия, и насърчаваме развитието на водородната инфраструктура", коментира Хелмфрид Мейнел, представител на министерството.

Във връзка с откриването на станцията, известни автомобилни производители потвърдиха плановете си за производство на превозни средства с горивни клетки през 2015 г. От своя страна, водещи компании от петролната индустрия и големите електрически компании образуваха съвместната инициатива H2 Mobility, която има за цел изграждането на водородна инфраструктура в национален мащаб в Германия до 2017-а.
Top