Fronius, Верена Хубер: Придобихме богат опит в областта на големите PV системи

ИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 5, 2019 • 11.09.2019

Fronius, Верена Хубер: Придобихме богат опит в областта на големите PV системи

Верена Хубер, регионален мениджър продажби за Централна Източна Европа във Fronius International, пред сп. Енерджи ревю


Fronius участва в Intersolar 2019, като акценти бяха новият хибриден инвертор GEN24 Plus и инверторът за търговски инсталации Tauro. Какви са предимствата им?

Tauro се отличава с интелигентен дизайн и осигурява максимална печалба. Предлага се с номинална мощност от 50 или 100 kW и предоставя възможност за гъвкаво системно планиране, минимизиране на разходите за балансиране (BOS) и устойчива конструкция.

Това позволява максимален добив на енергия дори при екстремни условия на околната среда, като високи или ниски температури или запрашеност. Fronius проектира този издръжлив инвертор за експлоатация в незащитени открити зони. Идеален е за мащабни покривни и наземни инсталации с мощност над 50 kW. Tauro позволява реализиране на централизирани и децентрализирани топологии и последователно свързване на променливотокови товари. Също така е лесен за инсталация и поддръжка.

Изключително универсалните хибридни инвертори GEN24 Plus допълват продуктовата ни гама. Устройствата са налични в едно- и трифазни версии и са подходящи за употреба в цял свят. Предлагат всички предимства на SnapINverter, както и допълнителни характеристики като невероятно експедитивно пускане в експлоатация посредством приложение и най-бързия план за обслужване на пазара.

PV Point осигурява базисно аварийно захранване дори без наличие на система за съхранение на енергия. Това позволява на потребителите да зареждат телефона или лаптопа си дори при по-продължителни прекъсвания на електроподаването. Ако инверторът се комбинира с батерия, може да осигури цялостна система за резервно захранване на домакинството.

 

Компанията е известна с глобалното си присъствие. Какво е значението на българския пазар за дейността ви и как оценявате потенциала му?

България има силно емоционално значение за мен както в професионален, така и в личен аспект. От началото на 2011 г., след 4,5 години в бизнес отдел Соларна енергия във Fronius International, поех позицията на регионален мениджър продажби за Централна Източна Европа. Тогава българският PV пазар се разрасна значително и се превърна в един от най-важните в региона.

От професионална гледна точка значимостта произхожда именно от силната позиция, която си спечелихме по това време. В личен аспект България ми напомня за този важен период, в който поех новите си отговорности във Fronius – професия, която практикувам с голям ентусиазъм и днес.

 

Визията на Fronius “24 часа слънце” включва покриване на 100% от глобалните енергийни нужди чрез използване на ВЕИ. Какво може да се направи, за да се ускори преходът?

Тази година Денят на екологичния дълг, в който човечеството изчерпва природните ресурси, които планетата е способна да възстанови за една година, беше на 29 юли. Казано накратко, трябва да спрем консумацията на ресурси и отделянето на CO2 емисии.

Такава радикална стъпка обаче нито е възможна, нито би имала смисъл. Всеки от нас може да изиграе ролята си в намаляването на натиска върху околната среда. Необходима е промяна в поведението – използване на колело вместо автомобил, консумиране на по-малко месо и прилагането на по-добри методи за генериране и потребление на енергия.

 

Разкажете за интересни скорошни проекти, включващи технологии и решения на Fronius за PV сектора.

Fronius Tauro е следващото ни поколение инвертори за търговски инсталации. Отдавна сме активни в този сектор и придобихме богат и ценен опит в областта на големите PV системи, включително в България.

През 2018 г. българският ни партньор Global Biomet се довери на качеството на Fronius и преоборудва инсталация с капацитет 683 kWp в с. Нова Бяла река с 45 инвертора Fronius Symo 15 kW. Същата година в Токмак, Украйна, с инвертори Fronius Eco бе пусната в експлоатация най-голямата PV система в страната с впечатляващия капацитет от 51,9 MWp. През януари т. г. в северна Гърция заработи и една от първите инсталации с новия Fronius Tauro – перфектна възможност за доказване на способностите му.


Top