GE разработва текстилни роторни лопатки

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2012

eneral Electric, в партньорство с Virginia Polytechnic Institute & State University и National Renewable Energy Laboratory (NREL), разработва нов дизайн на вятърни перки. Компанията планира да използва текстилни материали, вместо фибростъкло, за перките на вятърните турбини. Според изчисленията на General Electric, с новия дизайн на роторните лопатки цената на вятърната енергия ще спадне с 25 до 40%, и то без никакви допълнителни субсидии. „Това е нова стъпка за повишаване на конкурентоспособността на вятърната енергетика. Създадените от нас тъкани ще бъдат здрави, гъвкави и лесни за монтаж и поддръжка. Те ще се опъват около метална рамка, разположена по дължината на лопатката. Традиционните вятърни витла се изработват от фибростъкло, което е по-тежко, и изискват много повече труд за изработката си”, заяви Уенди Лин, ръководител на проекта в GE.

“Напредъкът в технологията и дизайна на витлата на вятърните турбини ще допринесе за изработването на много по-големи и по-леки вятърни турбини, които могат да оползотворяват енергията на вятъра при ниски скорости. С днешните технологии издигането на турбина с размери на ротора над 120 метра е истинско предизвикателство, поради ограниченията на дизайна, производството, монтажа и транспорта. Формите за изработка на частите от фибростъкло струват милиони, а широките и дълги елементи са изключително трудни за транспортиране. Всички тези бариери ще бъдат преодолени с новата технология на GE”, коментираха от компанията.

„Друго предимство на новия дизайн е, че компонентите могат да се изграждат и асемблират на самото място, където ще бъде издигната вятърната турбина. Когато се сумират всички тези преимущества, разходите за първоначалната инвестиция като цяло драстично се понижават. Проектът е на стойност 5.6 милиона щатски долара и има продължителност 3 години. Предвидено е новите роторни лопатки да имат трайност 20 години”, допълват от GE.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top