Германска бизнес делегация от сферата на енергийната ефективност посети България

Енергийна ефективностБизнесСп. Енерджи ревю - брой 6, 2013

ГБИТК и международната консултантска фирма eclareon организираха посещение на германска бизнес делегация от сферата на енергийната ефективност от 22 до 24 октомври т. г. в България. Основна цел на инициативата беше създаването на бизнес-контакти, както и задълбочаването на съществуващите търговски и партньорски отношения с български предприятия в този сектор.

На 22 октомври се проведе конференция на тема "Енергийната ефективност на сгради - германският опит и възможностите за партньорство в България". В нея участваха лектори от Германия и България, които представиха актуалното състояние на енергийната ефективност в двете страни.

Сред основните теми на германските лектори бяха принципите на устойчивото строителство, интегрираният подход за постигане на ефективност при сгради и други. От българска страна бе отделено внимание на националната политика за повишаване на енергийната ефективност, новите изисквания и норми в областта, както и основните приоритети в енергийното обновяване на сградния фонд за периода 2014-2020.

5 германски фирми - F. Willich Isoliersysteme, INNO-CON Innovation & Consulting, MULTIBETON, RAICO Bautechnik и TESTO, запознаха българските участници със своя опит в тази област.

На 23 и 24 октомври се проведоха индивидуални бизнес срещи-разговори между представители на германските фирми, участващи в посещението, и български фирми и организации, проявили интерес към евентуално партньорство.

„Проектът беше изпълнен по поръчение на Бундестага и се съфинансира от Германското федерално министерство на икономиката и технологиите. Осъществяването му беше възможно благодарение на любезното съдействие на Българския съвет за устойчиво развитие (BGBC)”, споделиха организаторите.
Top