Иновации в областта на покритията за вятърни турбини

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 1, 2015

Bятърните турбини са изложени на редица агресивни въздействия. За да бъдат рентабилни, роторните перки, гондолата и кулата на турбината се проектират за дълъг експлоатационен живот, по време на който обаче са под влиянието на постоянно променящите се климатични условия и непрекъснато физическо натоварване. Сред производителите на вятърни турбини има голям интерес към иновативни покривни системи, които могат да минимизират износването и да удължат жизнения цикъл на подвижните и стационарните компоненти на турбините.

Иновативните покрития за вятърни турбини ще бъдат и във фокуса и на тазгодишното издание на Hannover Messe през април. "Производителите на компоненти за вятърни турбини могат да се запознаят с новостите в сферата на покритията на SurfaceTechnology Show в рамките на изложението. Шоуто ще представи широка гама от иновации с приложение във вятърната енергетика", информира Марк Зимеринг, старши вицепрезицент на Deutsche Messe.

"AHC Oberflachentechnik, немско подразделение на холандската компания Aalberts Industries ще представи финишни покрития, предназначени да защитават компонентите на вятърните турбини от износване и корозия, които им придават и специални свойства", коментира Хартмут Зауер, управляващ директор на компанията.

"Повечето от клиентите ни са от автомобилната индустрия и машиностроенето, но напоследък срещаме все по-голям интерес от страна на производители на вятърни турбини и компоненти за тях. Това се дължи на факта, че нашите решения удължават полезния живот на критичните компоненти на вятърните турбини. Разработихме например специален процес за нанасяне на защитно покритие на върховете на алуминиеви роторни перки, което ги предпазва от корозия и механично износване.

Проектирахме и антиплъзгащо покритие за съединителни ръкави на ротори. За да намалим износването на съединителните главини на турбините, разработихме технология за покриване с никел на отделните стоманени части. Потенциалните приложения на решенията ни във вятърната енергетика са много и разнообразни. Все още има голям потенциал за оптимизация, особено когато става въпрос за подобряване на корозионната устойчивост и износоустойчивостта на леките сплави като алуминиевите, магнезиевите и титановите", допълват от AHC.

Немската компания Eltro Gesellschaft fuer Elektrotechnik проектира специални инсталации за газово и плазмено азотиране, насочени към производителите на редуктори и предавателни кутии за вятърни турбини. "Азотирането е по-времеемко от другите процеси за повърхностно заздравяване, но предотвратява изкривяването и почти не изисква финишна обработка.

Уверени сме, че вятърната индустрия е ключова за енергийното ни бъдеще. Ето защо е необходимо да разясним предимствата и ползите от нашите процеси за производителите и доставчици на вятърни турбини", пояснява Уве Хюхел, приложен инженер в Eltro.

Друг ключов проектант на иновативни решения за сектора е германският консорциум за научноизследователска дейност в областта на вятърната енергетика Wind Energy Research Alliance (FVWE). В консорциума членуват Германският аерокосмически център, съвместният научноизследователски център за вятърна енергия към университетите Олденбург, Хановер и Бремен ForWind и Институтът за вятърна енергия и енергийни системи Фраунхофер IWES.

Консорциумът наскоро бе отличен с престижната германска награда за наука North German Science Award за научноизследователската си програма в областта на вятърната енергетика. Една от множеството иновативни разработки в рамките на програмата е концепцията за "интелигентни роторни перки", които се самонастройват към различните скорости на вятъра. Тези перки от ново поколение вероятно ще бъдат реализирани с изцяло нови технологии в областта на материалите и финишните покрития.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top