Иновативна екотехнология генерира топлина и енергия от отпадни води

ВЕИ енергетикaИновацииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2014

Инженери от прохождащата бостънска компания Cambrian Innovation разработиха иновативна технология, която ще позволи добиването на енергия и топлина от отпадъчни води. Системата, наречена EcoVolt, включва биоелектрохимичен реактор, пълен със специални бактерии, които се хранят с органични отпадъци и произвеждат метан. Създателите на технологията са убедени, че тя ще се превърне в хит на пазара след успешното приключване на всички проучвания и тестове.

Cambrian Innovation е основана през 2006 г. от инженерите Мат Силвър и Джъстин Бък, като се отделя от Масачузетския технологичен институт. Компанията проектира различни “зелени” технологии за някои от най-наболелите екологични въпроси - чисто производство на енергия, енергийна ефективност и замърсяване на околната среда. Системата EcoVolt се оказва решение и за трите проблема. Тя използва отпадъчни води, които пречиства от органични отпадъци и произвежда топлина и енергия чрез екологично чист процес.

Процесът, който е в основата на технологията, се нарича “електрометаногенеза”. Това е нов начин за генериране на метан (СН4), използващ електрически активни бактерии. При храненето си с органичните замърсители от отпадъчните води те освобождават електрони, които потичат по верига и произвеждат CH4 с много високо качество. След това газът се прехвърля към двигател, където бива изгарян, а в резултат на горенето се получава енергия и топлина.

Създателите на EcoVolt смятат, че системата може да бъде особено полезна за производителите на напитки например, които ще могат да утилизират потоците с отпадъчни води и да ги превърнат в източник на приходи. Изследванията и тестовете на EcoVolt са изцяло подкрепени от Националната фондация за наука (NSF) в САЩ по програмата Small Business Innovation Research.
Top