Инсинератор в Осло започва експеримент за забавяне на климатичните промени

ИновацииСп. Енерджи ревю - брой 3, 2016

Главният инсинератор за отпадъци в Осло, Норвегия, започна първия по рода си експеримент в света за улавяне на въглероден диоксид от изпаренията на изгорения в съоръжението боклук. Основната цел на експеримента е да се разработи технология, която да подпомогне ролята на отпадъците в инициативата за забавяне на глобалното затопляне.

Инсинераторът “Klemetsrud” изгаря битови и промишлени отпадъци, 60% от които имат биологичен произход. Количеството отделен въглероден диоксид от съоръжението е повече 300 000 тона на година, или 0,6% от създаваните от човека емисии в Норвегия. Въглеродният диоксид е основната причина за повишаващите се температури, зачестилите суши и наводнения и покачването на морското равнище.

“Надявам се Осло да може да покаже на другите градове, че е възможно да се уловят вредните емисии от отпадъците”, обяви кметът на Осло Мариан Борген по време на церемонията по откриването на инсинератора, който ще използва генерираната от горенето енергия, за да отоплява сградите в града.

Досега високите разходи на подобни технологии затрудняваха улавянето и съхранението на въглерод. По време на срещата на върха в Париж за климатичните промени, която се проведе през ноември м. г., близо 200 държави се обединиха в борбата срещу климатичните промени чрез разработване на нови технологии за намаляване на парниковите емисии.

Съоръжението ще разполага с пет резервоара, към които ще се подават отработените газове чрез система от тръби и филтри. Предвижда се инсинераторът да улавя средно 2000 тона въглероден диоксид на година. Ако експериментът е успешен, до 2020 г. ще бъде изградена и цялостна инсталация. Уловеният въглероден диоксид след това би могъл да се доставя до Северно море и да се използва в нефтените и газовите находища, където да помогне за повишаване на производството.

“Виждаме потенциал на този пазар в целия свят”, казва Валборг Лундегаард, ръководител на инженерната дейност в Aker Solutions, компанията, която разработва съоръжението.

ЕКСКЛУЗИВНО

Top