Интеграция на полимерни слънчеви колектори в сгради

ВЕИ енергетикaПроекти, реализацииСп. Енерджи ревю - брой 6, 2014

Kонсорциум, съставен от изследователски и индустриални компании, разработи полимерни слънчеви колектори, които съчетават функционалност, ефективност и естетика в рамките на съвместния европейски проект SCOOP, съобщиха от института Фраунхофер - участник в проекта.

Демонстрационната слънчева система задоволява над 60% от потреблението на гореща вода и отопление на 34 терасовидни къщи, които са изградени по стандартите за пасивната сграда. Новата отоплителна система бе представена през октомври 2014 г. в Мортенсруд, близо до Осло.

Освен гости от норвежките строителни и архитектурни сектори и съвместните партньори на проекта SCOOP на ЕС, първото официално посещение на обекта включваше и членове на IEA SHC Task 39, които са разработчик на полимерни слънчеви колектори за топлинни приложения.

На покривите на терасовидните къщи с южно изложение, част от жилищния комплекс Stenbratlia, са инсталирани полимерни слънчеви колектори от норвежката компания Aventa. Жилищната сграда - образец за енергийноефективна сграда, се превърна в еталон на проекта за слънчевите и строителни сектори, отговаряйки на стремежите както на архитектите, така и на собствениците на сгради.

„Жилищният комплекс показва, че комфортният вътрешен климат, възобновяемата енергия и естетичният дизайн успешно могат да бъдат събрани заедно”, отбелязва Егил Уал, ръководител на проекта от страна на OBOS.

За архитекта на компанията Ханс Дал комплексът представлява бъдещето на устойчивите строителни проекти, в които слънчевите колектори се сливат с обвивката на сградата, като предлагат не само енергийни предимства, но и добър външен вид. Арх. Дал е отговор за началния етап на проекта и за превръщането на използването на слънчевата енергия в основен източник на енергия за отопление.

По негово мнение от жизненоважно значение е това, че слънчевите колектори могат да бъдат интегрирани по един естетически начин. ”Новопостроените къщи показват съвсем ясно как може да се направи това. Върху всяка къща са монтирани 14 м2 полимерни слънчеви топлинни колектори с основа от екструдирани двойни стенни плоскости. Оборудвана с 800-литров резервоар, колекторната система осигурява топлина както за битова гореща вода, така и за отопление на помещенията, която се разпределя с помощта на система за подово отопление с водна основа.

Системите са опростени и инсталирането им изисква сравнително малко работа. Това е още едно предимство на полимерната конструкция”, допълни арх. Дал.

„Със слънчевите системи на Stenbratlia можем да докажем, че естетиката и ефективността на разходите са съвместими”, обяснява Майкъл Кьол, ръководител на екипа на Fraunhofer ISE и ръководител на проекта SCOOP.

„Резултатите от научните изследвания през последните години показват, че полимерните материали са изключително подходящи за изграждане на ориентирани към бъдещето слънчеви колектори. Сега сме в състояние да докажем това в практиката”, заяви г-н Кьол.
Top