Интелигентната възобновяема енергия и цифровизацията ще са акценти на конференцията Intersolar Europe 2017

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 2, 2017

Bсе повече от изграждащите фотоволтаични инсталации инвестират в електроцентрали от голям мащаб. Тази нова тенденция в сектора ще бъде сред темите, дискутирани по време на конференцията Intersolar Europe, която ще се проведе в Мюнхен на 30 и 31 май т. г.

Водещи експерти ще обсъдят възможностите за финансиране на тези фотоволтаични централи, кои пазари ще играят ключова роля в бъдеще, както и значението на интелигентната енергия от възобновяеми източници - с други думи, комбинацията от производството, съхранението и управлението на електроенергия.

Събитието се провежда успоредно с Intersolar Europe, водещото в света изложение за соларната индустрия и нейните партньори (от 31 май до 2 юни). Тази година конференцията за първи път ще бъде ръководена от новия председател д-р Пиер-Жан Але.

Бъдещето на големите централи ще бъде основна тема на конференцията Intersolar Europe, като няколко сесии ще поставят акцент върху този въпрос. Сесията “PV централи: технологии за прогнозиране” ще разглежда нови технологии, насочени към по-добро интегриране на метеорологичните прогнози в работните процеси.

По време на сесията “PV централи: експлоатация и поддръжка” ще бъде обсъдено увеличаването на бизнес моделите, свързани с поддръжката на фотоволтаични централи и оптимизирането на рентабилността им. Използването на безпилотни самолети и роботи има връзка с такива дейности, и ще бъде главна тема в сесията “PV централи: гъвкавостта и въздействието на дроновете и роботите”.

Интелигентната възобновяема енергия

Все повече и повече проекти за производство на електроенергия съчетават различни възобновяеми източници на енергия, образувайки хибридни електроцентрали. Сесията, озаглавена “Интелигентна възобновяема енергия: възобновяеми хибридни системи”, ще разгледа най-новите предизвикателства, свързани с такива инсталации.

Секторът в момента се фокусира и върху темите, свързани с мрежова инфраструктура и децентрализация, споделяне, цифровизация, интелигентни мрежи и големи данни, последната от които е една от най-горещите сред всички специалисти.

Сесията “Интелигентна възобновяема енергия: цифровизация, енергийни облаци и големи данни” ще предостави задълбочен поглед към управлението и сигурността на данните, разглеждайки въпроси като например как различните участници на пазара могат да имат бърз, но сигурен достъп до данните при спазване на потребителски права за контрол.

Глобални тенденции при финансирането за PV индустрията

Бъдещето на традиционните договори за комунални услуги и финансирането на соларни централи поражда допълнителни въпроси. Секторът е загрижен, че нарастващото влияние на рейтинговите агенции може да постави в опасност новото финансиране. Сесията “Ролята на рейтинговите агенции/застраховки” ще хвърли светлина върху влиянието на рейтинговите агенции и застрахователните компании и как техните услуги са се развили в контекста на глобалното финансиране.

Пазарен анализ

Тази година SolarPower Europe отново ще представи ексклузивно своя доклад “Поглед към световния пазар 2017-2021” на конференцията Intersolar Europe (30 май). Докладът включва петгодишна прогноза за световния пазар, най-новите факти и цифри за развиващите се пазари, но също така коментира основните движещи сили в сектора и прогнозира как ще се развие пазарът в бъдеще.

Лекторите в по-късните сесии ще обърнат внимание на американските, азиатските и африканските пазари. Миналата година Азия и ключовите пазари на Китай, Индия и Япония са имали общо 70% дял от световния пазар. Страни като Филипините, Виетнам, Мианмар, Индонезия и Тайланд се очаква да реализират ръст в бъдеще. Скокът в потреблението на електроенергия създава положителна пазарна среда също в Африка, особено в Нигерия, Гана, Уганда и Кения.

Нов председател

Д-р Пиер-Жан Але ще председателства конференцията за първи път през т. г. и ще допринесе с богатия си опит и познания за сектора. Д-р Але е инженер и физик, като получава докторската си степен от водещия френски университет Ecole Polytechnique. Провеждал е изследвания върху клетъчните технологии и електроенергийните услуги в Sharp Laboratories of Europe.

В настоящата си роля на оперативен мениджър в Швейцарския изследователски и развоен център CSEM (Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique) той отговаря за функционирането на фотоволтаичните генератори, както и за системата за съхранение на електроенергия и интегрирането в електроенергийната мрежа. Д-р Але е член на Управителния съвет на Европейската платформа за технологии и иновации в областта на фотоволтаиката, където ръководи дейностите, свързани с интеграция на PV енергия в електроенергийната мрежа.

“Със съзряването на пазарите, по-специално в Европа, дискусията за фотоволтаиката се нуждае все повече да премине от темата за разходите при производство до тази за стойността на електроенергията. Клетките и модулите продължават да имат голямо значение, но в същото време иновациите в PV индустрията са насочени към въпроси като управление на енергията, прогнозиране и цифровизация. За мен ще е чест да председателствам тази навременна среща на високо равнище на сектора”, обяснява Пиер-Жан Але.

Intersolar Europe и ees Europe

Със събитията, обхващащи четири континента, Intersolar събира на едно място експерти и компании от цял свят с общата цел за увеличаване дяла на соларната енергия в енергопотреблението. Форумът се провежда всяка година в изложбения център в Мюнхен, като фокусът му е в областите на фотоволтаиката, съхранението на енергия, отоплението с възобновяема енергия, както и продукти и решения за интелигентна енергия от ВЕИ.

От основаването си Intersolar Europe се е превърнало в най-важната платформа в сектора за производителите, доставчиците, дистрибуторите, предоставящите услуги и партньорите на световната фотоволтаична индустрия.

Изложението включва и богата съпътстваща програма - сред тазгодишните акценти ще са специална изложба “Интелигентна възобновяема енергия”, френско-германско нетуъркинг мероприятие и церемонията по раздаването на наградите Intersolar, които отбелязват десетата си годишнина.

За първи път категорията “Соларни проекти” ще включва новото направление “Проекти за интелигентна възобновяема енергия”. Церемонията ще се състои на 31 май. Тази година за пръв път ще бъде връчена и награда в категорията “Електроразпределително дружество в условията на енергийния преход”, която ще отличи предлагащите иновативни комунални услуги компании.

Intersolar Europe се осъществява с подкрепата на водещите соларни индустриални асоциации - Германската соларна асоциация (BSW-Solar) като ексклузивен партньор, Германското сдружение за соларна енергия (DGS), Европейската федерация на соларно-термалната индустрия (ESTIF), Международното общество за слънчева енергия (ISES), Платформата за фотоволтаично производствено оборудване в рамките на Федерацията на германските инженери (VDMA-PV) и SolarPower Europe.

"С 25-годишната си история Intersolar има уникалната способност да събира под един покрив представители на соларната индустрия от пазарите с най-голямо влияние в света", коментират организаторите от Solar Promotion. Освен в Мюнхен, изложението и конференцията Intersolar се провеждат и в Сан Франциско, Мумбай, Сао Паоло и Дубай.

За четвърта поредна година паралелно с Intersolar Europe ще се състои и най-мащабното изложение в Европа за батерии ees Europe, което заедно със съпътстващата го конференция ще покрие цялата верига на добавената стойност на технологиите за съхранение на енергия.
Top