Интернешънъл Пауър Съплай, Александър Рангелов: Последната версия на Exeron е финалист за голямата награда на Intersolar 2014

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 2, 2014

Александър Рангелов,

управител на Интернешънъл Пауър Съплай,

пред сп. Енерджи ревю

Уважаеми г-н Рангелов, Ай Пи Ес представи усъвършенстваната хибридна модулна система Exeron на Intersolar 2013. Какви са новостите около продукта след изложението?

На Intersolar 2013 представихме технологичната основа, на която в последствие проектирахме и изградихме следващото поколение на системата ни за автономно захранване Exeron. Инвестицията на време и ресурси в научноизследователската дейност на фирмата доведе до впечатляващи резултати.

Успяхме да достигнем едно още по-високо ниво на развитие на системата, което на практика й дава неограничени възможности на приложение. "Вграждането" на изкуствен интелект в допълнение към съществуващите функционалности ни позволява дори в този ранен етап да мислим в посока умни мрежи и градове.

Представете си следния сценарий - вашият дом е поверен в ръцете на Exeron - през деня, докато сте на работа, той се грижи за осигуряването на енергия за електроуредите, за климатизацията, за затоплянето на водата и за съхранението на енергия. Ако има излишък на енергия, то Exeron може да извърши поредица от действия, с които да допринесе за повишаването на енергийната ефективност на дома и домакинството като цяло. Всичко това се случва с безплатната и неизчерпаема енергия от слънцето.

Системата позволява локално и автономно захранване на консуматори с мощност от 2 kW до 65 MW, което ще рече от малки вили, апартаменти, телеком сайтове и др. през къщи, фабрики, земеделски и животновъдни стопанства, та чак до захранване на цели квартали и градове само от една-единствена интегрирана токозахранваща система. Освен това Exeron позволява неограничено съхранение на енергията.

Най-лесно човек би могъл да си представи системата Exeron като UPS с неограничен капацитет на съхранение на енергията. Като входен източник на енергия не се използва електропреносната мрежа, а слънчевата енергия.

Планирате ли участие и в тазгодишното издание на Intersolar? Какъв ще бъде акцентът му?

Да, ще се представим със собствен щанд на тазгодишния Intersolar за 5-а поредна година. Акцентът ще е Exeron MX. Искаме да покажем именно постижението, над което нашите разработчици се трудиха през последната година. Имаме и специален повод за радост и гордост.

Преди седмица получихме известие, че кандидатурата на последната версия на Exeron MX е избрана за финалист за голямата награда на Intersolar. За нас това е едно огромно признание и успех, тъй като Intersolar е най-значимият световен форум за технологии в областта на ВЕИ. Наградата на Intersolar и това да бъдеш финалист за нея е като олимпийските игри за спортистите. Освен за нас, това е и огромен успех за България.

Бихте ли изброили някои от най-интересните проекти, които сте реализирали напоследък?

Имаме много реализирани проекти в областта на телекомуникациите, енергетиката, железопътния транспорт и др., но може би най-интересните са тези в областта на ВЕИ. Реализирахме успешен старт на безжична мрежа от последно поколение LTE в Централна Африка, която е само и единствено захранена със специална версия на системата Exeron. В тези райони на света няма енергийна инфраструктура и до този момент единственият начин за електрозахранване беше дизел генераторът, който е скъп и "не природен" вариант за захранване.

За сметка на това Exeron е на практика необслужваема, незамърсяваща природата и с проектен живот от 25 години. Други подобни успешно реализирани проекти са автономното захранване на хижи, производствени площадки, оптимизация на разходите на обекти, работещи до този момент само на дизел генератори, военни полеви лагери, училища, хотели и др.

Определяте 2012 г. като “годината на иновациите”. Как бихте определили изминалата 2013-та и какво предстои през настоящата 2014-та?

2014 г. за нас е юбилейна, тъй като фирмата ни навършва 25 г. Четвърт век за един производител е сериозно постижение, особено в трудните времена, в които се намираме. Въпреки това не спираме да разработваме нови и нови продукти и да инвестираме в научноизследователска дейност.

В това отношение за нас всяка година е „годината на иновациите”. Ако липсва това условие, няма как да успяваме да се налагаме на нови и далечни пазари с нови и иновативни продукти от нашата малка България. 2013 г. бе успешна за нас, спечелихме награда за иновации от световен форум в Близкия Изток.

Затова продължаваме да гледаме напред и вече плануваме следващи иновации за международния пазар.
Top