Интернешънъл Пауър Съплай спечели наградата ЕЕS Award на Intersolar Europe 2014

ВЕИ енергетикaБизнесСп. Енерджи ревю - брой 3, 2014

Интернешенъл Пауър Съплай (Ай Пи Ес) спечели наградата за технологии за съхранение на електроенергия ЕЕS Award на международното изложение Intersolar Europe. Модулната хибридна система Exeron MX на българската компания бе отличена за най-добра и иновативна ВЕИ технология за автономно захранване и съхранение на енергия (off-grid). Ай Пи Ес се представи със собствен щанд на изложбения форум за соларна енергетика за пета поредна година.

В рамките на тазгодишното издание на Intersolar Europe, което се проведе между 4 и 6 юни т.г. в Мюнхен, наградата ЕЕS Award бе връчена за първи път от организаторите. Отличието се присъжда за иновативни продукти, решения и технически иновации, свързани с материалите, технологиите, системите и приложенията за съхранение на енергия.

"Exeron MX отговаря на всички изисквания за управление на енергия, комуникация и модулност. Оптимизираната структура на контролерите позволява да бъдат комбинирани различни енергийни източници. Журито бе спечелено от подчертания модулен дизайн, лесната поддръжка, иновативното управление на батериите, както и от надеждността на системата", обясниха организаторите на изложбения форум.

"Изключително сме щастливи и горди да съобщим, че нашата система Exeron спечели наградата EES Award на Intersolar 2014 в Мюнхен. Това е най-високото отличие в областта на технологиите, използващи възобновяема енергия. Ще продължим да караме нашите партньори и клиенти да се чувстват горди с нашите постижения и ще продължаваме да даваме най-доброто от себе си, за да проектираме и произвеждаме едни от най-добрите и иновативни продукти и решения на пазара", коментираха от Ай Пи Ес.

Иновативната система позволява локално и автономно захранване на консуматори с мощност от 2 kW до 65 MW - от малки вили, апартаменти и телеком сайтове през къщи, фабрики, земеделски и животновъдни стопанства, до захранване на цели квартали и градове само от една-единствена интегрирана токозахранваща система. В допълнение, Exeron позволява неограничено съхранение на енергията, на практика е необслужваема, не замърсява природата и е с проектен живот от 25 години.

"През деня Exeron се грижи за осигуряването на енергия за електроуредите, за климатизацията, за затоплянето на водата и за съхранението на енергия във вашия дом. Ако има излишък на енергия, то Exeron може да извърши поредица от действия, с които да допринесе за повишаването на енергийната ефективност на дома и домакинството като цяло. Всичко това се случва с безплатната и неизчерпаема енергия от слънцето", обясни Александър Рангелов, управител на Интернешенъл Пауър Съплай.

За първи път Интернешенъл Пауър Съплай презентира усъвършенстваната хибридна модулна система Exeron на миналогодишното издание на международното изложение за соларна енергетика. "На Intersolar 2013 представихме технологичната основа, на която в последствие проектирахме и изградихме следващото поколение на Exeron. Успяхме да достигнем едно още по-високо ниво на развитие на системата, което на практика й дава неограничени възможности на приложение.

“Вграждането” на изкуствен интелект в допълнение към съществуващите функционалности ни позволява дори в този ранен етап да мислим в посока умни мрежи и градове", допълни г-н Рангелов.

Тази година Ай Пи Ес чества 25-годишен юбилей. Фирмата реализира множество проекти в областта на телекомуникациите, енергетиката, железопътния транспорт и ВЕИ системите у нас и в чужбина. Наскоро компанията успешно пусна в експлоатация безжична мрежа от последно поколение LTE в Централна Африка, която е захранена само и единствено със специална версия на Exeron. Системата осигурява ефективна и екологосъобразна алтернатива на дизел генераторите за райони без изградена енергийна инфраструктура.
Top