Интервю с Александър Брюкнер, мениджър продажби на KACO new energy

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

България ще се развие като един от най-обещаващите и интересни PV пазари в света

Интервю с Александър Брюкнер, мениджър продажби на KACO new energy

ПОДОБНИ СТАТИИ

Александър Брюкнер, мениджър продажби на KACO new energy, пред сп. Енерджи ревю

Бихте ли представили развитието на компанията KACO new energy, областта, в която работи, и продуктовото й портфолио?

В края на 1998 година, Ралф Холман и дузина служители напускат KACO group, за да учредят отделна, своя компания, която да бъде изцяло и само с предмет на дейност в областта на фотоволтаиката - KACO Geraetetechnik. Със себе си те отнесли дългогодишен опит, натрупан в предишната си фирма, която вече е световен лидер в доставката на електромеханични умформери през 50-те години, които са предшественици на съвременните инвертори.

С една от първите си продуктови линии - безтрансформаторни инвертори, младата компания заявява на висок глас амбициите си в областта на соларната индустрия. KACO спомогна тази технология да се превърне в стандарт, благодарение на високите й нива на ефективност. Днес компанията е сред лидерите в производството на фотоволтаични инвертори в световен мащаб и носи името KACO new energy.

В историята на компанията има ключови моменти, сред които преместването на производството на компанията в нов завод в Некарсулм през 2003 г., откриването на логистичен център и център за проучвания и разработки през 2005-та. През 2009 г. KACO Geraetetechnik е преименувана на KACO new energy и разраства дейността си, включително и в областта на мобилния сектор. През следващата, 2010-та година, започва увеличаването на капацитета до 10 GW. Производствените обекти на компанията се разделят в Германия за европейския пазар, САЩ и Канада, както и Южна Корея за Азия. Във Франция и Италия са открити представителства.

През настояща година компанията отваря нови производства в Европа и Северна Америка.

Централата на KACO new energy е в град Некарсулм, Германия. Компанията е специализирана в производството на PV инвертори и мониторингови системи. Като водещ производител в областта, компанията е произвела PV инвертори с обща мощност над 3 GW от своето създаване през 1999 г.

Като допълнителна дейност, KACO развива производството на захранващи системи с приложение в железопътния транспорт и индустрията. Повече от 15 000 батерии, захранващи автопилотни системи в железопътни транспортни средства, са доставени именно от нас. Сред нашите клиенти са компании като Siemens, Alstom и Bombradier. Част от нашето производство е и това на инвертори за комбинирано производство на топлина и електричество, горивни клетки и концентраторни модули. В допълнение, KACO доставя компоненти и за електромобили.

Кои са основните ви партньори на българския PV пазар?

Наши основни партньори в работата ни на местния пазар са предимно компании, разработващи проекти, дистрибутори на техника, както и производители на необходимите елементи за изграждането на една соларна система.

Имате ли вече реализирани обекти в България?

Да, през 2010 година в гр. Нова Загора реализирахме соларна система с инсталирана мощност от 69.3 kWp. Моделът на инверторите, на които се спряхме, е Powador 33000xi-XL, а броят им - 2.

Кой е основният белег на местния фотоволтаичен пазар? Какви са основните му предимства пред останалите пазари в региона?

Основното предимство на местния фотоволтаичен пазар е в големия потенциал за развитие и наскоро приетите преференциални изкупни цени за електроенергия, произведена от фотовлтаични централи, които са в сила от 1 юли. Както и други европейски страни, България също има силна нужда от собствено производство на енергия. Много компании проявяват интерес към българския пазар, но без функциониращи преференциални изкупни цени, те все още не предприемат конкретни действия. Изглежда, че тази ситуация скоро ще се промени и България ще се развие като един от най-обещаващите и интересни PV пазари в света, в случай, обаче, че законовата рамка остане стабилна и добре функционираща.

Какво по ваше мнение ще бъде развитието на технологиите в областта на фотоволтаиката?

Що се отнася до развитието на производството на инвертори, мисля, че истинските трифазни инвертори във всички мощностни диапазони, включващи регистрация на данни и разнообразни комуникационни функции, със сигурност ще бъдат сред водещите тенденции.Ключови думи: Александър Брюкнер

ЕКСКЛУЗИВНО


Top