Интервю с Ангел Станчев, приложен инженер в Комет Електроникс

Енергийна ефективностИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 2, 2010

Светодиодите са енергоефективeн и екологичен източник

на осветление

Ангел Станчев, приложен инженер

в Комет Електроникс

Уважаеми г-н Станчев, отскоро Комет Електроникс предлага техническа консултация, разработка и монтаж на платки с мощни светодиоди, паралелно с доставката на модули за производство на LED осветители. Каква е причината за развитието на това направление в дейността ви?

Мощните светодиоди направиха революционен скок в развитието си през последните години и в момента надграждат всички познати светлинни източници. Като фирма, която се стреми да предлага на своите клиенти продукти и услуги, съответстващи на най-актуалните тенденции в областта на електрониката, Комет Електроникс взе решение да инвестира в разширяването на това направление.

Бихме искали да предоставим на българските производители, особено на тези, които осъществяват отговорни проекти за архитектурно и улично осветление, най-модерните технологични решения в областта. По този начин ще им помогнем да реализират производството на високонадеждни и качествени, съобразени както с изискванията на европейските регулации, така и на конкретния проект светодиодни осветители.

За какви приложения са подходящи мощните светодиоди?

Виждаме основното им приложение във външното осветление - архитектурно, улично, парково и т.н., където са високо ценени поради качеството на излъчваната светлина, високата им ефективност и възможността за насочване на светлинния лъч.

Класическите източници, като лампата с нажежаема нишка например, излъчват на 360о, което води до големи загуби при разпределението на светлината, необходима да се освети даден обект. Това налага използване на източници с прекалено голяма мощност, заради загубите в рефлекторите и оптичните елементи, осъществяващи разпределението на светлината. Именно това прави светодиодите много подходящи за приложения, в които се търси насоченост. Например, в архитектурното осветление често се изисква тесен лъч за осветяване на колони. С конвенционален източник, който излъчва на 360о, загубите ще са над 50-60%, докато при използването на светодиоди с вторична оптика загубите са сведени до 10%. Възможността на светодите да се димират, при това изключително ефективно, е допълнителен фактор за намаляване консумацията на електрическа енергия.

Новата ви дейност е изцяло насочена към производителите на осветителни системи. Какво точно ще им предложите?

Комет Електроникс предлага пълен набор от компоненти за изграждане на светодиодни осветители, при това от утвърдени производители - мощни светодиоди, високоефективна вторична оптика, специализирани захранвания, алуминиеви и стандартни FR4 печатни платки, алуминиеви корпуси и радиатори. Чрез тях нашите клиенти могат да реализират осветителни тела с експлоатационен живот в пъти по-дълъг от досегашния. Освен това предлагаме техническа консултация при проектиране и насищане на платките с елементи, както и базови модели от тела за улични осветители, с които да подпомогнем първоначалните проекти на фирмите.

Какви етапи включва процесът от дизайна на LED модула до неговото серийно производство?

Първоначално нашият отдел „Дизайн и техническа консултация“ предлага на клиента съдействие при проектирането и избора на светодиоди с оптимални характеристики. Подпомагаме производителите на осветителни тела при избора на подходяща конфигурация от брой и тип мощни светодиоди с цел постигане на необходимите оптични характеристики на осветителя. След това осигуряваме професионален дизайн на графичен оригинал на алуминиева или FR4 печатна платка, както и помощ при избора на необходимите управляващи и захранващи схеми и модули.

След изработката на прототип в рамките на три-четири седмици и одобрението му от клиента, можем да реализираме и производствени серии. Разполагаме с модерна линия за насищане с електронни елементи, която се използва за прототипи и серийно производство. Процесът на асемблиране включва автоматични, полуавтоматични и ръчни инструменти и машини за нанасяне на пасти; автоматична и полуавтоматична машина за повърхностен монтаж със специализирани накрайници за манипулация с мощни светодиоди; тунелна пещ и електронен микроскоп за визуална инспекция.

Какво би накарало клиентите да се обърнат към вас, а не към доставчик на готови LED осветители?

В момента някои далекоизточни производители компрометират LED системите, тъй като от ценови съображения не прилагат специализирани оптчни системи за разпределение на светлината, монтират светодиоди и захранвания с по-ниска ефективност и по-кратък живот и т.н. Ето защо смятаме, че експертизата, консултативният потенциал и производствените възможности, предлагани от Комет Електроникс, заедно с използването на качествени светодиоди с вторична оптика и високонадеждни управляващи и захранващи модули, би осигурило на нашите производители конкурентни предимства не само на българския, но и на европейския пазар.Top