Интервю с д-р Стефанос Мелисопулос, президент на Conergy Гърция

Енергийна ефективностИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Очаквам сериозен бум на българския фотоволтаичен пазар

Интервю с д-р Стефанос Мелисопулос, президент на Conergy Гърция

ПОДОБНИ СТАТИИ

Бихте ли представили накратко себе си и добре познатата компания Conergy - кои са нейните основни сфери на дейност?

Conergy предоставя цялостни решения за соларни системи. Като доставчик ние произвеждаме всички необходими за една соларна инсталация компоненти.

Предлагайки услуги, свързани с техническата част, закупуването, изграждането и финансирането, ние предоставяме интегрирани и цялостни решения за даден проект. Включена във Франкфуртската стокова борса, Conergy има персонал, равняващ се на повече от 1500 души в целия свят. След основаването на Conergy през 1998 г., компанията е произвела и продала повече от 1,6 GW чиста слънчева енергия. Поради тази причина, соларните инсталации на Conergy са генерирали през 2011 г. почти толкова електричество, колкото един ядрен реактор.

Conergy произвежда собствени висококачествени компоненти за своята патентована Системна технология на различни места по света. Във Франкфурт на Одер, Германия, производственото предприятие произвежда соларни модули Conergy, които генерират чисто соларно електричество. В Рангсдорф, в близост до Берлин и в Сакраменто, Калифорния, компанията произвежда специфични за Conergy монтажни системи.

Ние предлагаме пълни решения, като започнем от планирането на системата, финансирането, инженеринговата част и монтажа и достигнем до застраховането, наблюдението, експлоатацията и поддръжката. По този начин посрещаме всички изисквания на собственика на слънчева електроцентрала. Чрез тази гама от услуги ние предоставяме на своите клиенти възможно най-пълното портфолио от услуги, налично в индустрията, като освен това предоставяме четиринадесетгодишен опит в големи проекти, които се състоят от соларни паркове, равняващи се на повече от 500 мегавата. В резултат на това, Conergy вече с успех обслужва повече от 10 000 клиента по целия цвят.

Системите, компонентите и услугите на Conergy могат да бъдат открити в соларни инсталации и пет континента. Обширната мрежа за продажби на Conergy и портфолиото с продукти с изключително качество, подпомагат монтажниците, интеграторите, соларните специалисти и търговците на едро, които помагат на бизнеса в усилията му да "станат слънчеви".

Привилегированата географска позиция и високите нива на слънчево лъчение прави Гърция идеалния регион за разработка на соларни системи.

Conergy много бързо осъзна предимствата, които дава гръцкото слънце и динамично навлезе на гръцкия пазар. Възползвайки се от опита си и висококачествените продукти, бързо разработи важна партньорска мрежа, която се разшири извън границите на страната.

От 2007 г. насам, заедно с осъществяването на важни проекти, Conergy в Гърция се утвърди и като една от водещите компании на пазара.

Днес, Conergy Greece представлява важен център за доставка на фотоволтаични системи и монтаж в областта, като покрива България, Кипър, Турция и Израел с мрежа от стотици партньори.

Нашата основна цел в Гърция е доставката на висококачествени материали и въвеждането на надеждни и ефективни фотоволтаични системи. Ние предоставяме цялостни услуги, от проектирането и планирането до монтажа на фотоволтаични системи над 500 kWp. По-малките фотоволтаични инсталации се реализират чрез нашите В2В партньорства.

Кои са вашите най-важни проекти в световен мащаб?

През последните 13 години Conergy е консултирала повече от 10 000 клиенти по света и е предоставила соларни модули с капацитет повече от 1,6 гигавата. През това време ние научихме много - за Слънцето, вятъра и климата на петте континента, както и за високите стандарти, които се изискват от нашите международни клиенти. Днес, Conergy предлага на всеки частен клиент, компания или инвеститор, пълно спокойствие и перфектност в работата си. Следва малък подбор от наши соларни проекти: Гревена, Гърция с мощност 2 MWp, инсталирани 8856 Conergy PowerPlus модула, които спестяват 2180 т CO2/годишно и производство на енергия - 2900 MWh; индустриална зона, Волос, Гърция с мощност 1 MWp, инсталирани 4347 Conergy PowerPlus модула, 2235,4 т/годишно спестени емисии CO2 и производство на енергия - 1420 MWh; соларен парк Тюнген, Германия с мощност 18,7 MWp, инсталирани 84 986 Conergy PowerPlus модула, спестени 10 000 т CO2 годишно, производство на енергия - 19 200 MWh и производителност - 1027 kWh/kWp; соларен парк Драма, Гърция с инсталирана мощност от 5 MWp, 22 704 Conergy PowerPlus модула, които спестяват CO2 - 7000 т/годишно, производство на енергия - 7200 MWh и производителност - 1440 kWh/kWp; соларен парк Ел Калаверон, Испания с инсталирани 21,2 MWp, 96 000 Conergy PowerPlus модула, спестени - 39 000 т CO2 за година и производителност от 1887 kWh/kWp; соларен парк СинАн, Южна Корея с мощност 24 MWp, постигнати чрез 130 000 Conergy PowerPlus инсталирани модула, инсталацията спестява 25 000 т CO2годишно; производство на енергия - 35 000 MWh и производителност 1458 kWh/kWp; соларен парк Хаутън, Великобритания с инсталирана мощност от 4,86 MWp, 21 600 Conergy PowerPlus модула, пестене на CO2 за година - 2535 т, прогнозно годишно производство на енергия - 4802 MWh и специфично производство на енергия - 988 MWh/MWp/годишно; фотоволтаична инсталация в Сент Он (паркинг), Франция с обща мощност от 1,1 MWp, постигната чрез 5472 S210P модула, които спестяват 511 т CO2 за година и произвеждат 1,42 GWh енергия за същия период.

Как намирате българския фотоволтаичен пазар? Можете ли да го сравните с гръцкия? Има ли прилики?

Смятам, че и двата пазара, гръцкият и българският, имат доста общи черти. На първо място - географските, както и климатичните условия в Гърция и България поставят двете страни сред най-подходящите места за производството на соларна енергия и поради тази причина предоставят отлични възможности за инвестиране във фотоволтаичния сектор. До момента България показва чудесни признаци на растеж и развитие, особено след въвеждането на преференциалната тарифа за електроенергия, произведена от фотоволтачни централи през 2011 г. Това, в което аз вярвам, и което вече е прогнозирано от анализатори и соларни специалисти, е че ще има сериозен бум на българския соларен пазар. Пазарът вече следва плавно развитие и показва много положителни и оптимистични резултати. България, следвайки ангажиментите към ЕС, въвежда различни дългосрочни поощрения за използването на възобновяеми енергийни източници. Освен това, изглежда че след месец юни 2012 г., в България ще има по-клиентски ориентиран пазар с по-голям акцент върху покривните инсталации от до 30 kWp.

Ние присъстваме на българския пазар, чрез В2В партньорства, от 2007 г. С други думи, тук сме от началните етапи на развитие на соларния пазар и успяхме да разработим силна мрежа от надеждни партньори. Conergy беше от пионерите на българския пазар и ние познаваме от първа ръка уменията, професионализма и точността на българите, които работят във фотоволтаичния сектор. Но това, което също е особено важно, е несъмненото предпочитание на българските инвеститори към немските продукти, когато стане въпрос за високо качество. Ние сме изключително щастливи, че месец след месец, можем да изпълним все повече и повече заявки, благодарение на нашите конкурентни цени, стандарти за качество и гаранции.

Какво според вас е бъдещето на фотоволтаичната технология, тук, в Югоизточна Европа?

Ако на този въпрос може да се отговори с две думи, бих казал - светло бъдеще. Дойде времето за развитие на Балканския полуостров и това развитие в наши дни не може да се случи без участието на соларната енергия. Ние силно вярваме, че ще се появи стабилен ръст, което ще започне през 2012 г. и през следващите няколко години, всички Балкански страни ще се подготвят или вече притежават преференциална тарифа (FiT).

Планирате ли разработката на продукт или услуга, за да посрещнете повишените очаквания на клиентите?

Ние в Conergy мислим глобално. Това ни позволява да разработим и предложим на нашите клиенти, партньори и на пазара нови, подобрени решения. Например, нашите цялостни системи Conergy. Те позволяват на монтажниците да планират, монтират и наблюдават цялостни соларни системи по-бързо и лесно. Друг пример е нашето ново решение за съхранение на соларна енергия, което гарантира, че тя се подава дори и през нощта.

Conergy е пионер. Ние сме представили много иновативни решения на пазара. Например, клетки с три събирателни шини, водонепропускливи и изцяло капсуловани съединителни кутии и рами, без кухи камери. Така с нашето собствено решение за потребление продължаваме да сме начело на пазара.

Съхранението на соларна енергия повишава независимостта. При промяната на отношението спрямо енергията, все повече и повече хора ще търсят собствени източници на електричество. Ние сме разработили интелигентно решение за съхранение, което позволява на нашите клиенти „да съхраняват” излишното произведено от тях електричество. Това предоставя буфер срещу прекъсването на работа и повишава процента на възнаграждение от държавата за собствена консумация до 70 и повече процента.

Ние улесняваме монтажниците. Работим в този бранш от много години и поради тази причина знаем точно какво искат монтажниците. Те искат PV системи, които са добре обмислени, които пестят време и задоволяват клиентите. Tочно това правят нашите нови цялостни системи Conergy - ускоряват процеса на планиране, правят поръчките по-лесни и елиминират закъсненията. A благодарение на възможностите за монтаж от един човек, ускоряват работата на площадката.

Един пионер мисли напред. Идеите трябва да се подхранват. Това е причината, поради която ние работим в тясно сътрудничество с различни университети и ангажираме висококвалифицирани изследователи. Приемаме себе си като движеща сила на бранша, като нашата цел е да направим соларните енергийни решения по-интелигентни, по-рентабилни и по-надеждни.Ключови думи: Стефанос Мелисопулос


Top