Интервю с Давид Зайковски Fronius International

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2010

Стратегията ни за България включва по-голям пазарен дял и мрежа от сервизни партньори

Давид Зайковски, регионален мениджър

по продажбите за Източна и Югоизточна Европа, Fronius International, пред сп. Енерджи ревю

Господин Зайковски, бихте ли представили фирма Fronius International пред читателите ни?

Fronius International е австрийска компания със седалище в град Петенбах и офиси във Велс, Талхайм и Сатлед. Производствените ни бази се намират в Чехия и Украйна. Компанията развива дейността си в три основни направления - системи за зареждане на акумулаторни батерии (Battery Charging Systems), заваръчна техника (Welding Technology) и електроника за соларни системи (Solar Electronics). Изключителните продукти и услуги, които предлагаме, ни поставят сред технологичните лидери на световния пазар. Компанията има повече от 2800 служители в цял свят, 2000 от които са базирани в Австрия. Експортният дял от 90% се постига с помощта на 12 дъщерни дружества, две представителства (в Турция за заваръчна техника и в Китай за соларна електроника) и 130 международни търговски партньорства. Fronius инвестира 6,8% от всички продажби - 370 млн. евро (през финансовата 2008 г.), изследователска и развойна дейност. Компанията притежава 585 активни патента.

Fronius е водещо име в областта на висококачествената електроника за соларни системи. Какви са най-новите ви достижения във фотоволтаичната техника?

Последните ни достижения са инверторите серии TL и CL. Развитата през тази година TL серия безтрансформаторни инвертори, която бе създадена специално за маломощни приложения от 3 до 5 kW, е с най-високата EURO ефективност в своя клас - 97,3%. Инверторите от серията се предлагат с USB решение, което замества обичайния логер, а също и с иновативна вентилационна концепция, интегрирана в лесни за използване инсталационни функции.

Инверторите CL, в диапазона от 36 до 60 kW, не се нуждаят от поддръжка и намират приложение в големи по мащаб соларни паркове. Сред предимствата им е MIX™ концепцията, която позволява оптимална работа на системата при облачно време, а също и през сутрешните и вечерни часове, когато няма нужда да се активира целият инвертор, а само определен брой модули, достатъчни да преобразуват наличната постояннотокова енергия в променливотокова. В случай на авария, серията CL предоставя възможност за подмяна на отделни силови модули в инвертора. Благодарение на това, при отказ не се преустановява функционирането на цялото устройство, което намалява експлоатационните разходи. Най-общо казано, CL инверторите са сигурни устройства, работещи при минимален риск, които никога не биха излезли от строя изцяло, тъй като включват 15 силови модула, всеки по 4 kW. И двете серии инвертори (TL и CL) поддържат концепцията FSP (Fronius Service Partner), обучения по която предлагаме в центровете на Fronius в Австрия на немски и английски език.

Как оценявате българския пазар на мрежово свързани инвертори?

През 2009 г. България бе обещаващ пазар, но впоследствие бе повлиян от финансовата криза. Мисля, че в момента страната възобновява фотоволтаичния бизнес и той ще заеме по-стабилни позиции през 2011 г. Разбира се, бъдещето ще зависи от законодателството, което скоро ще се установи и ще получи, надявам се, положителна обратна връзка от инвеститорите. По принцип, виждам благоприятно развитие на пазара в България през следващите три години и в далечно бъдеще, но, разбира се, сега правителството и българските банки играят ключова роля.

Каква е дългосрочната ви стратегия за българския пазар?

Fronius е добре познат производител на инвертори в PV индустрията. Компанията държи на надеждността, гъвкавостта и, разбира се, на първокласното качество. Бихме искали да запазим своите позиции, но също и да увеличим пазарния си дял чрез настоящите си и нови партньори.

Въпросът за следпродажбеното обслужване също е много важен за нас, затова сме на път да разширим мрежата си от сервизни партньори и да поканим инженерингови партньори инсталатори да работят с нас по индивидуални решения, които отговарят на техните нужди. Също така бихме искали да осигурим на крайните клиенти онази бърза, качествена и отговорна поддръжка, която очакват от производител от ранга на Fronius.

Какви, според вас, са тенденциите в областта на фотоволтаичните технологии?

Тенденциите със сигурност ще бъдат в посока производство на по-евтини панели и създаване на по-високоефективни технологии, които ще се появят на пазара през следващите три до пет години. Това ще създаде нов пазар и за нашите изделия, тъй като ние ще се адаптираме към новите продукти. Очакваме и т. нар. мрежови паритет (изравняване цената на добитата чрез PV системи електроенергия с тази от конвенционални източници) в Европа до 2015 г., което ще даде силен тласък в развитието на фотоволтаичната индустрия в световен мащаб.


ЕКСКЛУЗИВНО


Top