Интервю с Денис Холтсшулте, мениджър продажби и маркетинг в IDEEMATEC, и Йоргос Стасинипулос, управляващ директор на MEGAWATT

ВЕИ енергетикaТехнически статииСп. Енерджи ревю - брой 4, 2011

Планираме разширяване на бизнеса в България

Денис Холтсшулте, мениджър продажби и маркетинг в IDEEMATEC,

и Йоргос Стасинипулос, управляващ директор на MEGAWATT,

пред сп. Енерджи ревю

Бихте ли разказали на читателите на сп. Енерджи ревю с какво е уникална компанията IDEEMATEC?

Д. Х.: Ideematec Tracking & Mounting Systems е специализирана в монтажни решения за мащабни соларни системи - както такива за проследяване, така и монтажни системи с фиксиран наклон за наземен монтаж. Предоставяме и допълнителни услуги, включващи професионална поддръжка, свързана със системно планиране, конструиране на място и специфично техническо проектиране, надеждна логистика и монтажни услуги, както и индивидуални обслужващи пакети с гаранции за целия експлоатационен живот на системата.

Един напълно иновативен продукт, който разработихме тази година в сътрудничество с базираната в САЩ компания Solaria, е STS-1 система за проследяване за технология с ниска концентрация. Тя е цялостен интегриран пакет, който оптимизира производителността на системата, постигайки едно от най-ниските нива на разход на електроенергия. Високоефективните модули Solaria могат да бъдат идеално комбинирани с нашите прецизни нови тракери. На практика вече сме продали повече от 80 000 единици от новата система за проследяване STS-1.

Имате ли специални планове за развитие в Югоизточна Европа?

Д. Х.: Обслужваме българския пазар чрез нашия партньор MEGAWATT S.A. Те са нашият официален EPC партньор за пазарите в Южна и Югоизточна Европа.

Й. С.: MEGAWATT предлага цялостни решения за средни и големи по мащаб PV инсталации на гръцкия пазар от 2010 година. Компанията е изградила проекти с обща мощност от приблизително 6 MW и има планове за още 2 MW за 2011 година. Повечето от проектите са реализирани посредством използването на нашите системи за проследяване SafeTrack, включително най-големият единствен досега в Гърция PV тракер проект, 1.5 MW Kronos Sun Energy в Северна Гърция. Въпреки настоящите трудности на гръцкия пазар, ние очакваме съществен ръст на продажбите през 2012 година.

Как е разположена България на вашата бизнес карта?

Й. С.: Организацията MEGAWATT понастоящем се развива с цел разширяване на дейността си в България и Кипър. Това, заедно с изключителната надеждност на продукта Ideematec, предлага голям потенциал за успех на тези пазари. Строителната фирма ORION ATE, която е филиал на MEGAWATT в Гърция, от няколко години има офис в София. В идните месеци те планират разширяване на дейността в България, за да осигурят високо ниво на обслужване. Също така разглеждат възможните ключови сътрудничества с компетентните български фирми, предлагащи PV монтаж.

Какви са особеностите на българския пазар?

Й. С.: През последните 2 години България е многообещаващ PV пазар, въпреки че трябваше да се преодолеят различни препятствия и забавяния. Вярваме, че наскоро ревизираното законодателство в България по отношение на възобновяемите енергийни източници ще тласне пазара в положителна посока, правейки страната привлекателна за инвестиции във фотоволтаичния бизнес.

Кои са водещите проекти в световен мащаб с ваше участие?

Д. Х.: Ideematec наскоро завърши 7.56 MW проект със системи за проследяване в сътрудничество с Дойче банк в Торе Санта Сузанна, Италия. Друг 8 MW проект бе пуснат в експлоатация в Испания през юли т. г., където Ideematec е предоставил своите системи за проследяване. Същите системи са използвани в 10 MW проект в Индия и 13 MW проект в САЩ.

Какви са предимствата на вашата компания в технологичен и продуктов аспект?

Д. Х.: Нашата PV монтажна система fixedTilt предлага най-доброто качество за цената си. Продуктът притежава иновативни характеристики като хибридната технология за фиксиране, комбинация от вградени релси и винтове и модулна стойка, която може да се регулира в съответствие с положението на слънцето.

Системите safeTrack са особено подходящи за разполагане на труден терен. Техният компактен и нисък профил осигурява слънчева светлина без засенчване. Високоадаптивната форма на поставката на модула позволява оптимално използване на наличното пространство. Тя дава и възможност safeTrack да издържа на екстремни натоварвания от вятър със скорост до 185 км/ч. Механизмите и електрониката на нашите системи за проследяване се предлагат с 10 години гаранция; стоманените конструкции се предлагат с гаранция срещу ръждясване до 20 години.

В началото на 2012 година ще пуснем едноосна проследяваща система, с която ще затворим несъответствието между FixedTilt и SafeTrack азимут проследяващите системи. Като всички продукти Ideematec, и новата система се характеризира с висока стабилност, рентабилност и производителност. Тракерът работи без предавателни механизми, което прави поддръжката, експлоатацията и почистването на модулите много по-лесно и евтино.ЕКСКЛУЗИВНО


Top