Интервю с Гонзало де ла Виня, генерален мениджър на REC Solar Germany

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

Новите пазари като България имат голям потенциал за развитие през следващите няколко години

Интервю с Гонзало де ла Виня, генерален мениджър на REC Solar Germany

ПОДОБНИ СТАТИИ

REC Solar

Гонзало де ла Виня, генерален мениджър на REC Solar Germany, пред сп. Енерджи ревю

Бихте ли разказали накратко за Renewable Energy Corporation (REC) - как е организирана дейността й, в кои страни развивате бизнеса си?

Компанията REC е сред лидерите в производството на полисилиций и пластини за приложение в соларната индустрия. Компанията се развива динамично и като производител на фотоволтаични клетки и модули. За REC работят над 3900 души по целия свят. Световната централа на компанията e базирана в Осло, Норвегия, а в Европа разполага с офиси още в Испания, Франция, Италия и Германия. Последният отговаря за дейността ни в Германия, Австрия, Швейцария и страните от Източна Европа. Имаме производствени предприятия в САЩ, Европа и Азия, и тъй като сме международна компания, разполагаме с търговски офиси, покриващи на практика целия свят.

Как е организирана поддръжката на изградените от вас съоръжения?

Нашата компания разполага със структури, отговарящи за поддръжката на всеки континент. И ако възникнат някакви проблеми с някой от нашите проекти - местните екипи имат пълната готовност да се погрижат за тях.

Кой соларен пазар бихте посочили като пример за най-добре развит? Какви са особеностите на българския фотоволтаичен пазар, сравнен с останалите в региона?

По мое мнение, най-зрелият, функциониращ от най-дълго време и най-добре развит в технологично отношение пазар е немският. В Източна Европа съществуват много интригуващи пазари като Чехия и Словакия. Там се наблюдаваха много интересни и обещаващи явления, особено през последната година, но нещата придобиха нова светлина след всички промени в законовата рамка и нормативната база. А новите развиващи се пазари, като България и Словения, имат голям потенциал за развитие през следващите няколко години.

По отношение на слънцегреенето например, в Германия се наблюдава такова от 900 киловатчаса на кв.м годишно в северната част на страната и съответно - над 1200 киловатчаса в южната, докато в България в териториите, близо до Черно море, говорим за 1350-1450 киловатчаса на кв.м в годината. Това е много, много повече от данните за Германия и дава добри предпоставки за развитие на сектора в страната ви.

Бихте ли сравнили технологичното ниво на българския пазар спрямо другите?

В технологично отношение, малко или много, всички пазари си приличат. Ние произвеждаме различни видове модули. Част от тях са подходящи за приложение в наземни инсталации и могат да бъдат приложени на практика навсякъде по света - в САЩ, Европа, Азия, Африка. Други модули са приложими в сградни инсталации и са атрактивни за страни като Франция, където преференциалните изкупни цени са по-високи за системи, изградени на покриви и фасади. Естествено, възможно е тези модули да се използват в България, Германия и където пожелаете, но от икономическа и финансова гледна точка, това е нерентабилно.

Винаги ли работите с немски специалисти или се доверявате на местните експерти в областта на фотоволтаиката?

През първата половина на годината в България реализирахме проект с обща инсталирана мощност от 5 MW, който се намира на 120 км южно от София. EPC контракторът беше местна фирма - и смятам, че свърши добра работа, с която трябва да се гордее.

Какви са вашите прогнози за развитието на соларния бизнес в България в следващите 5 години?

Мисля, че 5 години е твърде дълъг период от време, особено за този пазар, чието развитие все още зависи от политиката на правителството и стабилната законова рамка. Вие видяхте как през тази година нещата се промениха рязко. В Германия постоянно се водят дискусии по темата, подозирам, че до 5 години ще се проведат още много такива. Пример за това колко лесно се променят нещата е Чехия, където имаше голям интерес към соларната индустрия в предходните години, но правителството предприе изненадващи промени. Затова е трудно да се предвиди развитието за толкова дълъг период. Позитивно явление във фотоволтаичната индустрия, на което със сигурност ще станем свидетели през следващите 5 години в световен мащаб, е намалението на цените на пазари, които от днешна гледна точка не са толкова привлекателни. След тази редукция, обаче, ще влязат в полезрението и ще развият своя потенциал. В случая говоря за пазари като Индия, Китай, Австралия и други. Те имат голяма нужда от електричество, но не могат да отговорят на нея, тъй като инфраструктурата им не е достатъчно добре развита.Ключови думи: Гонзало де ла Виня, REC SolarЕКСКЛУЗИВНО


Top