Интервю с Инж. Михал Павличек, мениджър продажби за Източна Европа на Heckert Solar

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2011

Работим успешно на българския пазар

Инж. Михал Павличек, мениджър продажби за Източна Европа на Heckert Solar, пред сп. Енерджи ревю

Бихте ли представили накратко компанията Heckert Solar пред читателите на сп. Енерджи ревю? Кои са най-новите продукти, които представяте на пазара?

Нашата компания Heckert Solar е основана през 2001 г. в гр. Кемниц, Германия. Фирмата произвежда висококачествени PV модули с номинален годишен капацитет на производство от 180 MWp. Heckert Solar много държи на своята локация и затова е една от малкото останали производители на модули, които произвеждат своите продукти само в Германия. За Heckert Solar работят 200 души и компанията непрекъснато увеличава капацитета на своето производство. Компанията е специализирана в покривните инсталации и е в състояние да достави цялостни системни решения, включващи инвертори, монтажни системи и други елементи, необходими за изграждането на една фотоволтаична система.

Имате ли вече реализирани проекти в България?

В България вече сме реализирали проекти с обща мощност от 3.8 MWp. Очаква се до края на юни т. г. да завършим още един проект с инсталирана мощност от 160 kWp. Освен това работим по няколко други проекта, които са в диапазона от 5 kWp до 2 MWp. Смея да твърдя, че работим успешно на българския пазар.

Какъв е основният ви приоритет - реализирането на проекти или изграждането на дългосрочни партньорства?

Търсим и двете възможности. Проектите, които се нуждаят от доставчик на PV модули, са най-интересни за нас. В този случай имаме възможността да доставим необходимите PV компоненти за всеки клиент. Освен това, търсим и дългосрочни партньорства, компании, които биха желали да работят в тясно сътрудничество с нас и да осигуряват разрешителни, проектни документи и инсталации за крайните ни клиенти.

Бихте ли сравнили българския PV пазар с другите пазари в рамките на Европейския съюз?

Аз отговарям за пазарите в цяла Източна Европа, включително и Украйна. Българският пазар е най-големият в региона. Преференциалната изкупна тарифа е много обнадеждаваща за желаещите да започнат инвестиции в областта на PV технологиите. Сравнен със страни от Западна Европа, като Германия и Италия например, процедурата по получаване на разрешителни е по-дълга и трудна. За съжаление, това важи в пълна сила за всички източноевропейски страни. Всеки проект трябва да премине през дълга, отнемаща време и едновременно с това усложнена процедура по одобрение.

Какво е мнението ви за бъдещите тенденции в развитието на PV технологиите?

От моя гледна точка, целият PV пазар ще бъде белязан от продължителен ценови спад, докато не достигнем мрежови паритет на световния пазар. Надявам се, че в бъдеще ще видим повече покривни инсталации на индустриални сгради, където произведената енергия би могла да се използва по-ефективно. Освен това вярвам, че друга област, която следва да се разраства, е изграждането на соларни системи за паркинги, които предпазват колите от атмосферните влияния и едновременно с това произвеждат енергия за търговски центрове и зарядни станции за електромобили.

Какви са предимствата на компанията ви пред конкурентите й на пазара?

Предимство на нашата компания е фактът, че сме немски производител и, благодарение на Европейския съюз, бизнесът е съобразен с европейското законодателство, с всички негови гаранции. Благодарение на инженеринговия ни отдел, на прецизните технически изпитвания и висококвалифицираните инсталатори, сме в състояние да предоставим на клиентите си една от най-ефективните PV системи, при това изпълнена до ключ. Нашият опит предоставя идеално устроена система с фокус върху възможността за индивидуален инвертор. Предимства на нашите продукти са: 11-годишна гаранция, Plus-sorting на всички модули, 100% произведени в Германия, напълно автоматизирано производство, което позволява сериозно увеличение в качеството на асемблиране, повече от 100 производствени теста, голяма здравина, високоустойчиво закалено стъкло, слепена рамка, EVA фолио със защита от UV-лъчение, сертифицирани материали, в това число и подробна TUV сертификация.


ЕКСКЛУЗИВНО


Top