Интервю с инж. Румен Христов, управител на СънСЪРВИЗ

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Очаквам до 1 юли да се построят между 500 и 800 MWp, което надхвърля заложеното в националния план за развитие

Интервю с инж. Румен Христов, управител на СънСЪРВИЗ

ПОДОБНИ СТАТИИ

Инж. Христов, управляваната от Вас компания СънСЪРВИЗ е добре позната на българския ВЕИ пазар. Бихте ли посочили някои от най-значимите реализирани проекти с Ваше участие? Кои са актуалните инициативи, по които работите в момента?

Започвайки от първия едномегаватов проект в с. Пауново, строен през 2008 г. и пуснат в експлоатация през март 2009-а, преминавайки през парка с мощност 2 MWp край гр. Ихтиман (2010 г.), изграждайки няколко по-малки инсталации от под 100 kWp, реализирайки съвместно с немски партньори - 3,5 MWp в Schonewalde, Германия, участвайки в проектирането на 3.5 MWp Каравелово (2011 г.), изграждайки съвместно с немската ЕЕPro 5 MWp (2011 г.) проекта БестСОЛАР край с. Дъбене, Карлово, понастоящем изграждаме за китайски инвеститор 3 MWp край Брезово и 693,12 kWp покривна инсталация край Любимец.

Работим по изграждането на нашата собствена енергонезависима търговска и логистична база край София - с. Вакарел.

Наред с цялостната реализация на фотоволтаични проекти, компанията предлага и допълнителни услуги на своите клиенти. Какви са те?

Извършването на слънчевоенергиен одит и проектантската дейност са част от цялостното изграждане на фотоволтаичните инсталации, но ние ги предлагаме и като независима услуга. Предлагаме и услуги с колонабивачна машина, транспортни услуги.

Виждаме голямо бъдеще в консултирането по отношение постигане на енергийна независимост и енергийно подпомагане, както и доставката на всички компоненти, свързани с това. В скоро време ще предложим на клиентите си и електронен магазин, от където ще могат да си закупят всички компоненти за изграждането на малка автономна система.

Кои световни компании са Ваши партньори в дейността? На какви критерии е необходимо да отговаря даден производител, за да попадне във Вашата бизнес листа?

Принципно ние работим само с производители, които дават добро качество, на добра цена. Избираме най-доброто от Европа и Азия. В списъка на нашите доставчици са фирми като: Fronius International, SMA Solar Technology, Sputnik Engineering International (SolarMax), CEEG, Sun Well, Mitsui & Co (Kaneka), Hopeful Energy, Schneider Electric, Chaori Solar, GALLAGHER Security Management Systems B.V. и др.

Изграждаме връзки и с множество китайски доставчици на компоненти, като чрез тестове искаме да отсеем най-добрите от тях.

Как бихте оценили актуалното състояние на ВЕИ пазара в България? Какви са различията при успешното осъществяване на фотоволтаичен проект преди две години и сега?

Пазарът в момента е в "еуфория" и много спекулативен. Рязкото спадане на инвестиционните разходи примами неочаквано голям брой инвеститори (бих ги нарекъл по-скоро "лакомници"), което доведе до "изпразване на рафтовете" на доставчиците на компоненти, услуги и всичко, свързано с фотоволтаиката. Лично аз очаквам до 1 юли т. г. да се построят между 500 и 800 MWp, което е 2-3 пъти повече, отколкото е заложено в националния план за развитие на ВЕИ. Допуснаха се и няколко проекта над 40-50 MWp, които по мое мнение са вредни както за балансирането на мрежата, така и за българската икономика, защото печалбите ще бъдат изнесени извън страната.

Преди две години, ние учехме общините и администрацията какво е фотоволтаика и как функционира тя. Сега те много добре знаят всичко, знаят законите, знаят за какви печалби става въпрос и знаят как да се "отнасят" с инвеститорите, за да не им се провалят проектите.

Тогава намирането на финансиране беше най-големият проблем, а сега в бранша за финансиране почти не се говори - всички имат колкото е необходимо, единственото, което има значение, са сроковете на доставка и изпълнение! Познайте защо!?

Какви според Вас са тенденциите в развитието на този пазар у нас в краткосрочен план?

Това, което е в момента, никога повече няма да се повтори. Просто икономиката на страната няма да го понесе. Ще "възтържествува" здравият разум и ще се даде приоритет на малките покривни проекти от 30-200 кWp. Реално нищо в световен мащаб не може да спре ВЕИ и най-вече фотоволтаиката.

Енергийната независимост ще става все повече забелязвана и ценена, и нашата компания ще даде своя принос за това.Ключови думи: Румен Христов, СънСЪРВИЗ


Top