Интервю с инж. Сашо Димитров, изпълнителен директор на Greentech Engineering Solutions

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 2, 2011

Гарантираме успешно изпълнение, сигурност и спокойствие на инвеститорите във фотоволтаични централи

инж. Сашо Димитров, изпълнителен директор на Greentech Engineering Solutions,

пред сп. Енерджи ревю

Инж. Димитров, представете накратко дейността на Greentech Engineering Solutions на читателите на сп. Енерджи ревю.

Greentech Engineering Solutions е създадено през 2010 г. като съвместно дружество между компании с опит в сферата на възобновяемите енергийни източници и управление на проекти за фотоволтаични централи. Ние сме EPC Contractor (Engineering, Procurement, Construction), което означава, че нашите експерти покриват пълната гама от услуги, необходими за създаването и изграждането на соларни проекти - предварителното проучване и анализи, проектиране, доставка на всички необходими елементи, управление на строителството и технически надзор, включване към електрическата мрежа и цялостно управление на централите.

Какви допълнителни услуги предлагате на своите клиенти?

Като мениджърска компания, имаме опит във финансовото консултиране, бизнес планирането и избора на схема за финансиране на фотоволтаични проекти.

Предлагаме комплексна система за мониторинг на фотоволтаични централи, която позволява динамична диагностика на проблемите и авариите в реално време и с отдалечен достъп. Предлагаме и договори за експлоатация на соларни паркове, включително поддръжка и охрана.

С цялата тази палитра от услуги, ние гарантираме успешно изпълнение, сигурност и спокойствие на инвеститорите във фотоволтаични централи. Това ни прави надежден партньор, чийто обхват на отговорности далеч надхвърля тези на повечето български фирми и строителни компании.

Кои са вашите основни партньори в проектирането и изграждането на фотоволтаични паркове?

Нашите международни партньори са водещи производители в областта на енергетиката и включват: Mitsubishi Corporation - Япония, Hyundai Heavy Industries - Република Корея, SMA Solar Technology - Германия, Hill & Smith - Великобритания, RefuSol - Германия, Tatasteel - Великобритания, SADEF NV - Белгия, HIS Solarsysteme - Германия, и Canadian Solar - Канада.

Компанията ни е и официален дистрибутор на CEEG China Electric Equipment Group - най-големият производител на силови трансформатори и фотоволтаични модули в Китай.

Работим също така и в тясно сътрудничество с Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници при БАН, където се извършват задълбочени изследвания, оценка и планиране на водна, слънчева, вятърна и геотермална енергия.

Кои са успешно реализираните обекти с ваше участие? Бихте ли споделили впечатленията си относно проблемите в отделните етапи по изграждането на соларни проекти в България?

През последните 8 месеца изграждаме Солар Парк Мокреш с инсталирана мощност 4.1 MWp. Строителството на тази централа започна през 2010 г. и е първият голям проект на компанията ни. Тази централа е и една от най-големите на територията на България, която е свързана в разпределителната мрежа 20 kV. До момента сме изградили и включили 3 MW, а в процес на изграждане е и последната част от проекта.

По какви актуални проекти работите в момента?

В процес на изграждане е Соларен парк с. Вълчедръм - 2 MW и Соларен парк с. Йерусалимово - 5 MW, с които до края на годината ще достигнем въвеждане в експлоатация на над 10 MWp мощности.

В каква посока планирате развитието на дейността на Greentech Engineering Solutions?

Изключително се гордеем с развитието на компанията ни, за последните месеци успяхме да спечелим доверието на добри и сериозни партньори и инвеститори за такива проекти. За в бъдеще намеренията ни са насочени към изграждане на соларни централи в България, но и разширяване на услугите към Сърбия, Македония, Гърция, Турция и Украйна.
ЕКСКЛУЗИВНО


Top