Интервю с Любомир Костов, управител на Електро-Соларни системи

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 3, 2012

Очаквам процесът на саморегулация на пазара да започне до 1-2 години

Г-н Костов, представете накратко себе си и компанията Електро-Соларни Системи пред читателите на сп. Енерджи ревю.

Фирма Електро-Соларни Системи е на пазара от 5 години, още по времето, когато в България не се говореше за фотоволтаика и по-скоро на темата се гледаше като на научна фантастика. Ние сме една от първите компании в този бранш. Като всяко начало и нашето не бе леко. Фирмата ни работи основно с утвърдени партньори от европейския пазар като REC, Fronius, SMA и други големи играчи. По този начин показваме, че държим на качеството в работата от началото до края на целия EPC обсег.

Как успяхте да спечелите доверието на REC за ексклузивно партньорство на българския пазар, което не е обичайна практика за компанията?

Така е, обикновено не се дават ексклузивни права, но когато един партньор е утвърден и защитава интересите на своя контрагент, нещата се случват. По този начин те прехвърлят част от работата си към нас, а ние с удоволствие я вършим, за да съществуваме.

Кои са водещите проекти, които си струва да споменете, които демонстрират най-добре вашето присъствие на българския пазар?

Основният пробив, който направи REC на българския пазар, беше през миналата година - проектът Солсбор, край Панагюрище (5 MW). Той е и един от най-големите. Особено за това време беше един от пионерите. Чрез този проект спечелихме доверието им, благодарение на съвместната ни работа по него те разбраха, че българският пазар има бъдеще. С това си присъствие те успяха да събудят интерес към продукта на REC, който няма голяма нужда от реклама, тъй като втора година e на първо място в ранглистата на сп. Фотон. Все пак е необходимо неговото представяне, тъй като на пазара има голямо разнообразие от продукти - само китайските производители са над 800. Естествено той е по-скъп, тъй като е по-висок клас. Ние вярваме в този продукт, стоим зад него. От 30 продадени мегавата REC в България, в около 14-15 MW имаме участие, а останалите мегавати, по-големите сделки, са директно през REC.

Оптимистично настроен ли сте за развитието на българския фотоволтаичен пазар, както вашите партньори от REC?

Моето мнение мина през няколко етапа. Към момента съм умерен песимист, тъй като смятам, че този пазар е политически регулиран пазар, който естествено поражда корупция и проблеми. Очаква се процесът на саморегулация да започне до 1-2 години. Световната тенденция е в посока инсталиране на мощности върху покриви на сгради. В тази връзка на изложението Intersolar Europe в Мюнхен т. г. се представя новият модул - 250-260, който ще бъде с много по-голям добив, специално разработен за покривни инсталации. Това е нова форма на развитие, т. е. съвсем друго ниво в развитието на пазара. Следвайки пътя на компютрите и телефоните, и фотоволтаиката се движи в посока оптимизиране на технологиите.

Как бихте коментирали българския пазар като присъствие на играчи?

Най-сериозните производители винаги са първи на даден пазар, например Fronius бяха тук от самото му начало. REC стъпи на пазара малко по-късно, но с постоянство преследва своите пазарни цели. Основните играчи имат ясно изградени концепции. България е малък и незначителен пазар в европейски и световен мащаб и основното му предимство е, че има слънце. Това подвежда, тъй като пък от политическа и законова гледна точка нещата са по-относителни.

Работите със световни производители на панели, инвертори. По отношение на монтажните системи имате ли някои доставчици?

Работим само с български компании. Ние произвеждаме сами носещите конструкции, а тракерите ги внасяме от Германия. Макар че напоследък те и тънкослойните модули намират по-малко приложение. Скоро очаквам и носещите конструкции да отпаднат, тъй като тенденцията, както казах, е в посока изграждането на покривни инсталации.

Виждате ли развитието на Електро-Соларни Системи в друга посока - добавяне на нова дейност или разширяване на някоя от настоящите?

Ние минахме през много дейности, но очакванията ни са, че въпреки понижаването на преференциалните тарифи от 1 юли т. г. бизнесът ще продължи да е рентабилен, тъй като цените на техниката също падат. Затова ще продължаваме да строим и да се развиваме. Подкрепям тезата на правителството да се следва тенденция по раздробяването на пазара на по-малки и повече на брой инсталации, така че да може всеки да инвестира. Това е постижима цел, като основен проблем за мен е финансирането.

ЕКСКЛУЗИВНО


Top