Интервю с Михаил Моллов, Ръководител на представителния офис на SCHOTT в България

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 1, 2010

SCHOTT предлага опит и компетентност във фотоволтаиката и ноу-хау в ресиверите за солартермални електроцентрали

Михаил Моллов,

Ръководител на представителния офис

на SCHOTT в България, пред сп. Енерджи ревю

Господин Моллов, бихте ли представили на читателите на сп. Енерджи ревю компанията SCHOTT и по-специално бизнесът й в областта на соларните технологии?

Компанията SCHOTT е основана още през далечната 1884 г., като в основата на нейното създаване стои иновационната технология на Ото Шот за производство на специално оптично стъкло за нуждите на Карлс Цайс. Цялата история на компанията е белязана с редица изобретения и нововъведения, като едно от най-популярните е стъклокерамиката. Материал, който днес намира приложение във всяко едно съвременно домакинство.

В днешно време, SCHOTT е световен лидер в производството на оптично и специално стъкло, както и продукти на стъклена основа, с над 17 000 служители и производствени центрове в 41 държави от всички континенти. Едното от бизнес звената, с които компанията е световно известна, е SCHOTT Solar.

Фирмата навлиза в областта на соларните технологии още преди 51 години, като първите разработки са по проект на американската космическа програма на NASA. В момента, освен фотоволтаични модули, се произвеждат и ресивъри за концентрирана слънчева енергия, с които са оборудвани първите в света комерсиални слънчеви електроцентрали NEVADA в САЩ и ANDASOL1 и ANDASOL 2 в Испания.

Германия е една от страните с най-добре развит пазар на системите за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници. Какви са основните стимули за инвестиции във ВЕИ там?

Германия много добре осъзнава проблемите с постоянно нарастващото излъчване на парникови газове и поради тази причина активно подпомага изграждането на системи за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници. В областта на фотоволтаиката, освен преференциалната цена за изкупуване на произведената ел. енергия, немското правителство е въвело и специална правителствена програма

(100 000 покрива), с която държавата възстановява 50% от инвестицията, както и отпускането на преференциален кредит с 1.91% ефективна годишна лихва и 2 години гратисен период. Интересното е, че с тази програма се подпомагат основно обикновените граждани, а не изграждането на гигантски фотоволтаични централи с мощност от няколко десетки мегавата.

Какво мислите за сектора на ВЕИ в Югоизточна Европа и по-специално в България?

ВЕИ са сектор с изключително голям потенциал, най-вече и заради добрите географски и климатични условия, с които България разполага. За съжаление, обаче, освен преференциалната изкупна цена определена от ДКВЕР, няма реално действаща правителствена програма, а и бюрократичните спънки пред желаещите да инвестират не са никак малко. Отсъствието на държавна стратегия допълнително затруднява развитието на отрасъла. Липсата на законово установен контрол води до изграждането на електроцентрали от неизвестни производители, които не гарантират енергодобив през годините и в известна степен компрометират отрасъла.

Каква част от продуктовата гама на SCHOTT предлагате и кои от продуктите реализирате най-успешно на нашия пазар?

Като търговско представителство на концерна SCHOTT, предлагаме цялата продуктова гама на всички заводи от системата. В областта на фотоволтаиката успешно се предлагат модулите от поликристален силиций, както и тънкослойни модули. В последната година, поради интереса на клиентите бе възстановено производството на модули от монокристален силиций.

Какви са плановете ви за развитие на компанията у нас?

Плановете на компанията за българския пазар са да придобие водеща роля в продажбите на висококачествени фотоволтаични модули на конкурентни цени.

С какви технологични или конструктивни нововъведения продуктите на SCHOTT превъзхождат тези на конкурентните фирми?

SCHOTT е единствената компания, която комбинира компетентност в областта на фотоволтаиката и ноу-хау в ресивери за солартермални електроцентрали. Опитът и компетентността, които сме натрупали, са нещо, което никоя друга компания не може да предложи.

Разкажете ни за последните иновации на компанията в сферата на фотоволтаичните модули?

Последните иновации са предназначени за космическите технологии. На нашия пазар, както и навсякъде по света, SCHOTT предлага модули с изключителни показатели. Тестовете, на които подлагаме продуктите, са 2 пъти по-строги, отколкото изискваните от стандарта на IEC. В тази връзка, компанията увеличи гаранцията за енергодобив на своите модули на 25 години, а тази за тънкослойните - на 30 години.Top