Интервю с Павел Мариников, директор продажби за България

ВЕИ енергетикaИнтервюСп. Енерджи ревю - брой 2, 2011

60% от инсталираните вятърни турбини в България са Vestas

Павел Мариников, директор продажби за България, пред сп. Енерджи ревю

Г-н Мариников, кога е създадена Вестас България и каква е основната й дейност?

Като пионер и глобален лидер в областта на вятърната енергия, Vestas започва дейност на българския пазар от самото създаване на вятърната индустрия тук. В началото проектите се водят от офисите ни в Австрия, Германия и Белгия, а от създаването на Вестас България през 2008 г. и директно от България. Търговският офис на фирмата е в София, а колегите ни от отдел Проекти и сервиз са във Варна, в непосредствена близост до вятърните паркове по крайбрежието. Понастоящем в страната сме около 40 човека и продължаваме да растем.

Кои са основните предимства на вятърните турбини с марката Vestas?

Във Vestas се стремим към съвършенство в овладяване на силата на вятъра в продължение на повече от 30 години. Това обяснява до голяма степен защо нашите турбини са от най-ефективните на пазара. През 2008 г. открихме най-големия научно-изследователски и развоен център в областта на производството на вятърна енергия.

Цената на вятъра остава предвидима и стабилна - това създава най-силния и предвидим финансов модел за компаниите и правителствата, загрижени за енергийната сигурност. За Vestas увереността, че нашите турбини работят най-ефективно, така както са проектирани, е ключов елемент за гарантиране на възвръщаемостта на инвестициите. За да постигнем това, инвестирахме в създаването на най-съвременния център за наблюдение на производителността и ранна диагностика (VPDC), чрез който следим работата на над 15 000 вятърни турбини в целия свят (около 20% от всички инсталирани).

Глобалните ни производствени възможности гарантират кратки срокове на доставка, значително по-бързо от тези при конвенционалните електрически централи. В зависимост от размера на парка, за период от 8 до 24 месеца, той може да бъде създаден, да заработи и да започне да връща инвестициите.

Една Vestas вятърна турбина V90-3.0 MW произвежда за година същото количество електроенергия като 13 000 барела петрол, но без вредни емисии. Дори и с отчитане на въздействието върху околната среда на суровините, използвани за производството й, транспортa, обслужването и демонтирането, една Vestas V90-3.0 MW турбина е въглеродно неутрална само 6,6 месеца след започване производство на енергия. Допълнителен плюс е, че 80% от всяка турбина, подлежи на рециклиране.

Кои са най-значимите реализирани проекти в България с ваше участие? Кои са местните ви партньори?

Горди сме, че един от най-големите ветроенергийни паркове на Балканите, 156 MW Св. Никола, е изграден с наши турбини. През 2010 г. изпълнихме първия си комплексен проект "до ключ" в България.

На етапа на разработване на проектите се стараем да си сътрудничим с всички професионални български и международни фирми и възможно най-рано да изградим основите на стабилно и коректно партньорство. На етап изграждане на парковете също се стремим към изграждане на дългосрочни бизнес отношения с местни и чуждестранни специалисти в областта на инфраструктурата на парковете като строителни и инженерингови компании, електрически инсталатори, монтажници, транспортни агенции и т. н.

Какви са плановете на Вестас България за бъдещ пазарен растеж?

Ние сме тук, за да дадем приноса си към развитието на пазара на ВЕИ и да растем заедно с клиентите си, следвайки развитието на бизнеса и страната по пътя към достигане на целта от 16% дял на енергията от ВЕИ до 2020 г. и по-нататък. За да се постигне това, разбира се, на първо място трябва да има подходяща пазарна среда, подкрепена от държавните стимули посредством законодателната и административната рамка, както и с развитието на инфраструктурата на преносната мрежа. По официални данни в края на 2010 г. Vestas е с около 60% дял от инсталираните турбини в България и ние сме решени да повишим пазарното си присъствие в бъдеще.

Как ще коментирате ситуацията на българския енергиен пазар в момента?

Наскоро приетият нов закон за ВЕИ е явна крачка назад по пътя към постигане на целите за дял на енергията от възобновяеми енергийни източници и силно негативно послание към инвеститорите в този сектор. Законът поставя високи финансови бариери пред предприемачите чрез въвеждане на такса за присъединяване към мрежата от 50 000лв (і5MW) и елиминира предвидимостта на финансовия модел на проектите. Смяна на етапа, на който се предоставя преференциалната тарифа за изкупуване на енергията за след построяването парка (акт 15) и премахване на ограничението от 5% максимална граница на годишно регулиране на тарифа, определено ще направи проектите неспособни да получат банково кредитиране и ще подтикне повечето инвеститори да потърсят друго, по-предвидимо място за инвестиции. Един добър пример в това отношение е съседна Румъния, която само за една година успя да надмине България и да привлече чуждестранни инвестиции чрез развитие на мрежата високо напрежение и по-благоприятно законодателство.Ключови думи: Вестас БългарияЕКСКЛУЗИВНО


Top